Home » Autobanden » Hoe lees je de bandenmaat af en wat betekent het?

Hoe lees je de bandenmaat af en wat betekent het?

Op een autoband staan meerdere gegevens, waaronder de bandenmaat. Op de banden staat naast het merk ook een aantal getallen die iets vertellen over de hoogte en breedte van de band, de velgdiameter, de snelheid, het draagvermogen, en vaak ook het soort band. Denk hierbij aan of het een winterband is, een zomerband, of een all-season band.

 

Nieuwe banden kopen

Wanneer je nieuwe autobanden gaat kopen, dan let je vooral op hoeveel inch de velg is, en de hoogte/breedte verhouding. Het draagvermogen is voor normale personenauto’s niet van groot belang. Dit is vooral van belang bij busjes en zwaardere voertuigen die ook spullen moeten vervoeren. De snelheidsindex is doorgaans ook niet een belangrijk cijfer aangezien we maximaal 130 km per uur mogen op de snelweg en de meeste autobanden allemaal geschikt zijn voor zo’n 180 km per uur. Bij het vervangen van de oude banden, kun je eenvoudig de gegevens overnemen van de oude band. Zo weet je zeker dat hij past.

 

Breedte van de autoband

De breedte van de band wordt als eerst cijfer aangeduidt op de band. Deze maat is de breedte in mm (millimeters). Bij een 195 / 55 R 16 band is de breedte 195 mm.

 

Hoogte van de autoband

De hoogte van de band is het tweede cijfer in de bandenmaat. Deze geeft de hoogte aan. De hoogte is een percentage van de breedte. Bij een 195 / 55 R 16 autoband is dat 55%.

 

Velgdiameter (velgmaat)

De velgdiameter (velgmaat) is het 3de cijfer van de bandenmaat welke na de letter R komt, en de inchmaat vertelt. Bij een 195 / 55 R 16 band is dat 16 inch. 

1 inch = 2,54 cm. 16 inch is 40,64 centimeter. Dit is dan ook de binnenmaat van de autoband die overeenkomt met de buitenmaat van de velg.

Tegenwoordig hebben de meeste auto’s een 15, 16, 17, of 18 inch velg. Grote auto’s zoals SUV’s kunnen zelfs nog een grotere velgmaat hebben. Denk aan 19, 20, 21, of zelfs 22 inch.

 

Bandenmaat samengevat

Voor het kopen van nieuwe autobanden heb je aan de onderstaande gegevens vaak al genoeg:

  • 195 / 55 R16 = 195mm breed, 55% hoog (van 195mm), en 16 inch
  • 205 / 45 R17 = 205mm breed, 45% hoog (van 205mm), en 17 inch

 

Waar staat de R voor op een autoband?

De R op een autoband (in de bandenmaat) staat voor Radiaal band. Je kunt de letter R tegenkomen, maar ook de letter D. Echter is in bijna alle gevallen de letter R aanwezig op een band.

Radiaalbanden hebben stalen koordlagen welke loodrecht zijn aangebracht ten opzichte van de draairichting van een band. De tegenhanger is de Diagonaalband, welke met de letter D wordt aangeduid. Bij een diagonaalband zijn de stalen koordlagen in een diagonale richting aangebracht.

 

Draagvermogen van een band

Op een autoband kom je ook een getal tegen welke iets over het draagvermogen vertelt. Het draagvermogen bestaat uit 2 cijfers en de cijfers staan voor een code. Zonder het draagvermogen code tabel  kun je er geen wijs uit worden.

De code 87 staat als voorbeeld voor 545 kg per band. De auto heeft 4 banden en het gewicht van de auto inclusief de belading mag dan niet meer zijn dan 4 x 545kg = 2180 kilogram.

 

Snelheidsindex cijfer op een band

Letters die je veel tegenkomt op normale standaard banden in 14 en 15 inch zijn T en H. Grotere banden, dus vanaf 16 inch hebben vaker de letter V erop staan. De letter vertelt iets over de maximumsnelheid die de band aan kan (snelheidsindex).

  • T = 190 km p/u
  • H = 210 km p/u
  • V = 240 km p/u

 

Zomerband, winterband, of all-season band

Je hebt zomerbanden, winterbanden, en banden die zowel in de zomer als in de winter goed presteren, en die noemen we all-season banden. Autobanden die geschikt zijn voor alle seizoenen.

Plaats een reactie