Home » Geldzaken » Auto verkopen? Dit zijn de manieren die het beste werken

Auto verkopen? Dit zijn de manieren die het beste werken

Je auto verkopen kan makkelijk, snel, zonder gedoe, en zelfs gratis. Echter bepaalt de prijs voor een groot deel hoe makkelijk en snel het allemaal gaat en verloopt.

Er zijn meerdere manieren om je auto te verkopen, en elke manier kent weer zijn voordelen en nadelen. Wil je weten welke manier van auto verkopen bij jou past? Lees dan het onderstaande artikel. 

 

Zelf je auto verkopen levert je de beste prijs op

zelf de auto verkopenHet verkopen kun je uitbesteden, maar dit kost je altijd geld. Je hoeft niet altijd te betalen, maar je krijgt dan wel iets minder voor je auto terug. Wil je wel de hoogste prijs realiseren voor je tweedehands auto, dan is zelf de auto verkopen de beste optie. 

Zelf verkopen betekent dat je zelf de advertentie moet schrijven, zelf de foto’s moet maken, en zelf met alle kopers de gesprekken aan moet gaan, en de onderhandelingen doet.

Je moet je wel realiseren dat dit een hoop ergernissen met zich mee kan brengen. Het aanbod is groot in tweedehands auto’s en je moet maar net de juiste koper treffen.

Er zijn veel handelaren actief op tweedehands advertentiesites waar Marktplaats er een van is. De handelaren zullen je een bod doen per email, sms, Whatsapp, of telefoon. Hier zitten gegarandeerd onzin biedingen tussen. Omdat een enkeling toch toegeeft omdat het soms lang kan duren voordat je de oude verkocht hebt, blijven de handelaren doorzetten. 

Niet alle potentiële kopers komen hun afspraken na. Dit betekent dat ze of niet op komen dagen, of het eerder overeengekomen bod niet na willen komen omdat ze iets aan de auto gevonden hebben wat jij niet had vermeldt. Denk aan een klein krasje of deukje, of een slijtageplek in de bekleding. Vaak zijn deze mensen juist op zoek naar iets om te kunnen afdingen. Dit hoort erbij. Het verkopen kan je dus veel tijd kosten en ergernis opleveren. Maar… lukt het je om de juiste koper te vinden, dan krijg je vaak wel de beste prijs voor je auto terug.

 

Verkopen via een auto verkoop service

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk je auto verkopen via een auto verkoop service. In Google wordt er volop geadverteert met: ”auto verkopen? Bij ons de beste prijs”, of “Verkoop in 1 dag je auto. Ontvang een Gratis bod”. Zelfs op tv zie je reclames voorbij komen van: “ Wij kopen je auto”. 

Dit zijn de online partijen die je ontzorgen. De meeste hebben een groot netwerk aan autobedrijven waaraan ze de auto direct kunt verkopen. Ze zijn dus de tussenhandelaar. Meestal is dit op basis van een autoveiling waarbij de autobedrijven op zijn aangesloten. Jij meldt je auto aan, en deze komt dan in de autoveiling te staan waar de autobedrijven vervolgens weer hun bod kunnen achterlaten. Na een bepaalde tijd wordt de veiling gesloten en het hoogste bod bekend gemaakt. Dat is het bod waarvoor je de auto dus direct kunt verkopen.

Dit is vaak de snelste en makkelijkste manier om je auto te verkopen. Het kost je doorgaans weinig tijd om je auto aan te melden bij een online auto verkoop site, en binnen 2 dagen komen ze je auto ophalen, en rekenen ze direct af met je. 

Gratis een bod ontvangen op jouw auto?

Vul je kenteken hieronder in en ontvang een gratis en vrijblijvend bod!

 

Wat is het verschil tussen een auto opkoper en een autoveiling?

Een auto opkoper is een persoon of bedrijf die auto’s opkoopt, dus inkoopt en verkoopt. Auto opkopers kunnen zelfstandig opereren, maar zich ook aansluiten bij een autoveiling. Bij een  autoveiling zitten vooral auto opkopers aangesloten welke gebruik maken van het netwerk. Door gebruik te maken van een autoveiling bereik je dus veel meer auto opkopers.

 

Wat heb je nodig om je auto te verkopen?

wat nodig voor auto verkopenNaast de auto en de sleutels zijn er ook autopapieren nodig. Zonder de autopapieren kun je de auto niet verkopen. Met autopapieren bedoelt met het complete kentekenbewijs (2 delen).

Tegenwoordig hebben we allemaal het kentekenbewijs in pas vorm welke lijkt op een bankpas, en groen van kleur is. Hierop staat het kenteken en het merk en type van de auto. Dit is het eerste deel, en heb je normaal gesproken altijd bij je, samen met je rijbewijs.

Het tweede deel is een wit papiertje in A4 formaat waarop de tenaamstellingscode staat. Dit papiertje bevat een 9 cijferige code welke nodig is om de auto van eigenaar te laten veranderen (tenaamstellen). 

Mocht je een van de 2 delen missen, dus je bent de kentekenpas kwijt, of het papiertje kwijt, dan is er geen reden tot paniek. Je kunt namelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen via internet. Via de website van de RDW kun je een nieuwe kentekencard + tenaamstellingscode kopen voor €32,60 euro. Betalen kan met IDeal. Je krijgt dan de nieuwe autopapieren binnen 3 werkdagen thuisgestuurd.

Wat verder ook handig om over te dragen aan de koper, maar niet verplicht is, is het onderhoudsboekje, de handleiding, en de reservesleutel mits je die in bezit hebt. Ook is het verstandig om eerlijk te zijn over eventuele gebreken. Je wilt immers niet dat de koper op een later moment verhaal komt halen.

 

Je auto voorzien van een nieuwe APK slim?

auto met nieuwe apk keuring verkopenSommige mensen kiezen er voor om de auto te voorzien van een nieuwe APK. Ga je zelf de auto verkopen, dan is het vaak slim om een nieuwe APK keuring uit te laten voeren. Het geeft de koper meer vertrouwen, en daardoor verkoop je makkelijker je auto. De koper weet dan dat hij of zij minstens 1 jaar geen omkijken heeft naar de verplichte APK keuring.

Een auto verkopen waarop nog 2 maanden APK zit is voor sommige mensen een risico. Stel dat de auto voor de keuring moet en er blijkt iets niet in orde te zijn, dan kun je voor een onverwachte hoge kostenpost komen te staan.

Ga je de auto verkopen via een auto verkoop site, dus een automakelaar, auto opkoper, of autoveiling, dan heeft een nieuwe APK keuring zelden een toegevoegde waarde.

 

Verkoop je auto met een recente onderhoudsbeurt

auto met nieuwe beurt verkopenIn de meeste gevallen vinden particuliere kopers een auto met een recente onderhoudsbeurt aantrekkelijker om te kopen. Bij een onderhoudsbeurt wordt de auto standaard nagelopen, en het motorblok voorzien van nieuwe olie en een nieuw oliefilter. Je hebt de kleine beurt en de grote beurt. Bij de grote beurt wordt ook het luchtfilter, de koelvloeistof, de ruitenwisservloeistof, en het interieurfilter vervangen. De bougies en het brandstoffilter worden gecontroleerd en soms vervangen. Normaal zou ook de remvloeistof ververst worden bij een grote beurt. 

De grote beurt uit laten voeren is echter wel wat kostbaarder dan een kleine beurt. Dit verschil per merk, type, en motor. Als we bij de prijsvechter Kwikfit kijken wat een kleine en grote beurt kost, dan komen we op het volgende uit:

 

(prijzen Kwik Fit)

  • Renault Captur 0.9 Benzine uit 2016. Kleine beurt €150,- / Grote beurt €250,-
  • Opel Insignia 1.4 Benzine uit 2015. Kleine beurt €180,- / Grote beurt €280,-

Merkdealers zijn doorgaans 25-75% duurder

 

Heeft je auto (laten) poetsen een meerwaarde?

gepoetste auto verkopenVerkoopt een glimmende ‘showroom shine’ auto makkelijker en sneller wanneer je particulier je auto verkoopt? Jazeker! Verplaats je maar eens in de koper. Zou jij niet het liefst een auto kopen die er ook prachtig mooi uitziet? De meeste kopers geven het liefst hun geld uit aan iets moois. 

Glimmende auto’s trekken meer de aandacht, en ook dat is vaak goed zichtbaar op de foto in je advertentie. Je auto laten glimmen en er nieuwe uit laten zien is niet heel ingewikkeld, en dit kun je op 3 manieren doen.

  1. Breng je auto naar een autopoetser
  2. Haal je auto door de wasstraat en kies het luxe pakket
  3. Poets zelf je auto

 

Wat is een goede verkoopprijs voor je auto?

auto verkopen marktplaatsHeb je geen idee hoeveel je voor je tweedehands auto moet vragen, dan kun je een advertentiesite als leidraad gebruiken. Zoek je eigen auto op, en kijk wat anderen ervoor vragen. Let wel goed op het bouwjaar, type, kilometerstand, en motor. Een benzineauto heeft een andere dagwaarde dan een diesel. Kleine verschillen kunnen veel prijsverschil maken. Let dus goed op dat het type ook echt hetzelfde is.

Als je op Marktplaats gaat kijken dan is ongeveer 75% van de aanbieders een autobedrijf. Autobedrijven hebben vaak een voordeel ten opzichte van particuliere kopers. Kopers kopen namelijk liever hun auto bij een autobedrijf. Kopers verwachten namelijk meer service en zekerheid bij autobedrijven. 

Bij het bepalen van je verkoopprijs kun je de prijzen van de autobedrijven aanhouden. Hoger qua prijs gaan zitten zal resulteren in reacties maar geen verkopen. Onder de prijs gaan zitten betekent vaak een snellere verkoop. 

Realiseer je wel dat de meeste kopers toch gaan proberen om nog iets van de prijs af te krijgen. Het ‘afdingen’ is iets waarmee je vaak te maken krijgt. Zorg er dus voor dat je in je achterhoofd een bodemprijs hebt zitten. Soms komt het voor dat de koper meerdere afspraken heeft gemaakt. Mocht de deal met jou niet lukken, dan gaat hij naar het volgende adres. Hap jij of hap jij niet? 

Uiteraard kun je ook bij een autoveiling je auto aanbieden om te zien wat men ervoor geeft.

 

Zonder gedoe je auto verkopen

Wil je zonder gedoe en geleur je auto verkopen, wijk dan uit naar een auto verkoop site. Het aanbod is aanzienlijk, en de een heeft nog mooiere voorwaarden dan de ander. Je levert wel iets op de prijs in, maar bent er dan ook direct vanaf.

p.s. Heb je een schadeauto, dan is zo’n verkoopsite tevens een aanrader. Particulieren kopen namelijk niet graag een schade auto.

 

5/5 - (30 stemmen)