Home » Geldzaken » 11 Tips om je auto te verkopen

11 Tips om je auto te verkopen

Je auto verkopen kan makkelijk, snel en zonder gedoe, en je kunt zelfs een gratis waardebepaling krijgen. Maar de manier waarop je je auto verkoopt en de vraagprijs die je hanteert, bepalen grotendeels hoe makkelijk en snel het verloopt.

Er zijn meerdere manieren om je auto te verkopen, en elke manier heeft zijn voordelen en nadelen. Wil je weten welke manier van auto verkopen het beste bij jou past? Lees dan de onderstaande tips.

auto verkopen tips 2023

Verkoop je auto zelf voor de beste prijs

zelf de auto verkopenHet uitbesteden van de verkoop van je auto kost altijd geld. Wil je wel de hoogste prijs voor je tweedehands auto ontvangen, dan is zelf je auto verkopen de beste optie. Je moet dan wel zelf de advertentie schrijven, foto’s maken en alle gesprekken met potentiële kopers voeren en onderhandelingen doen.

Je moet je wel realiseren dat dit een hoop tijd en energie kan kosten. Er zijn veel handelaren actief op advertentiesites als Marktplaats, die onzinbiedingen doen.

Niet alle potentiële kopers komen hun afspraken na en sommige mensen proberen af te dingen. Het verkopen van je auto kan dus veel tijd en ergernis opleveren, maar als je de juiste koper vindt, krijg je vaak wel de beste prijs voor je auto terug.

 

Verkoop je auto via een auto verkoop service

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk je auto verkopen via een auto verkoop service. Je kunt deze online partijen gebruiken om de verkoop van je auto te ontzorgen. De meeste hebben een groot netwerk van autobedrijven waaraan ze de auto direct kunnen verkopen.

Autoveilingen zijn snel en effectief

autoveiling hoogste bod op je auto - snel verkopen

De meeste auto verkoop services zijn gebaseerd op een autoveiling, waarbij de autobedrijven op de site zijn aangesloten. Jij meldt je auto aan en deze komt dan in de autoveiling te staan, waar de autobedrijven hun bod kunnen achterlaten.

Na een bepaalde tijd wordt de veiling gesloten en het hoogste bod bekendgemaakt. Dat is het bod waarvoor je de auto direct kunt verkopen. Dit is vaak de snelste en makkelijkste manier om je auto te verkopen. Het kost je weinig tijd om je auto aan te melden bij een auto verkoop site en binnen twee dagen komen ze je auto ophalen en rekenen ze direct af.

Gratis bod op je auto?

Vul je kenteken hieronder in en ontdek wat jouw auto waard is 

#1 – Ken de waarde van je auto

Het weten van de waarde van je auto is belangrijk bij het bepalen van de vraagprijs. Je kunt online een gratis waardebepaling laten uitvoeren en zelf vergelijken wat andere aanbieders vragen voor een vergelijkbare auto. Zo kun je een realistische vraagprijs bepalen.

 

#2 – Verkoop je auto voor de juiste prijs

Het bepalen van de juiste prijs is cruciaal voor een succesvolle verkoop. Als je te hoog met de vraagprijs gaat zitten, kan dat potentiële kopers afschrikken en duurt het langer voordat je je auto verkoopt. Ga je te laag zitten, dan loop je het risico dat je geld misloopt. Zorg daarom dat je een realistische prijs bepaalt, gebaseerd op de waarde van je auto en de markt.

 

#3 – Zorg voor een goede presentatie van je auto

Als je ervoor kiest om je auto zelf te verkopen, is een goede presentatie van je auto cruciaal. Maak goede foto’s van alle kanten van je auto en zorg dat deze schoon en netjes is op het moment van bezichtiging. Zo laat je zien dat je goed voor je auto hebt gezorgd en geef je potentiële kopers een goede eerste indruk.

 

#4 – Maak een duidelijke en volledige advertentie

Een goede advertentie maakt het verschil tussen wel of geen interesse van potentiële kopers. Zorg dat je een duidelijke en volledige advertentie maakt, waarin je alle belangrijke informatie over je auto vermeldt. Denk hierbij aan merk, model, bouwjaar, kilometerstand, accessoires en eventuele schades of onderhoudsbeurten. Ook is het handig om te vermelden waarom je de auto verkoopt.

Goede foto’s trekken interesse en aandacht

foto maken van je auto voor verkopen

Goede foto’s zijn essentieel bij het verkopen van een auto. Zorg ervoor dat je foto’s maakt van alle kanten van de auto, zowel van buiten als van binnen. Maak de foto’s bij daglicht en zorg ervoor dat de auto schoon en netjes is. Gebruik ook verschillende hoeken en perspectieven om de auto zo goed mogelijk te laten zien.

 

#5 – Wees eerlijk over de staat van je auto

Eerlijkheid duurt het langst, ook bij de verkoop van je auto. Wees daarom eerlijk over de staat van je auto en vermeld eventuele schades of mankementen. Zo voorkom je teleurstelling bij potentiële kopers en voorkom je dat je later in het verkooptraject in de problemen komt.

TIP: probeer ook de schades goed in beeld te brengen zodat je direct duidelijkheid schetst en geen onnodige tijd en energie verspilt.

 

#6 – Plaats je advertentie op de juiste plek

Er zijn verschillende websites waarop je je auto kunt adverteren. Kies een website die veel bezoekers trekt en waarop veel auto’s worden verkocht. De bekendste websites zijn Marktplaats, Autoscout24 en AutoTrack. Maar je kunt ook zonder gedoe je auto verkopen door hem via een veiling te verkopen waarbij je een vrijblijvend bod krijgt waar je mee kunt doen wat je zelf wilt.

Gratis bod op je auto?

Vul je kenteken hieronder in en ontdek wat jouw auto waard is


 

#7 – Maak goede afspraken met potentiële kopers

Als je zelf je auto verkoopt, moet je goede afspraken maken met potentiële kopers. Spreek bijvoorbeeld duidelijk af wanneer de bezichtiging en/of proefrit plaatsvindt en wat de betalingsvoorwaarden zijn. Maak hierover ook afspraken op papier, zodat je later op terug kunt vallen.

 

#8 – Maak gebruik van sociale media voor het verkopen van je auto

Sociale media kan een krachtig middel zijn om je auto onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Plaats bijvoorbeeld een advertentie op Facebook Marketplace of deel je advertentie op je eigen social media kanalen. Zo bereik je een groter publiek en vergroot je de kans op een snelle verkoop.

 

#9 – Wees geduldig

wachten totdat je de auto verkoopt

Het kan soms even duren voordat je de juiste koper hebt gevonden voor je auto. Wees daarom geduldig en houd vol. Blijf je advertentie up-to-date houden en blijf actief op zoek naar potentiële kopers. Zo vergroot je de kans op een succesvolle verkoop.

 

#10 – Wees bereid om te onderhandelen

Bij de verkoop van een auto is onderhandelen vaak gebruikelijk. Wees daarom bereid om te onderhandelen over de prijs en eventuele andere voorwaarden. Maar wees ook hierin realistisch en wees niet bang om een bod af te slaan als deze te laag is.

 

#11 – Wees voorzichtig met proefritten

Als potentiële kopers geïnteresseerd zijn in je auto, willen ze vaak een proefrit maken voordat ze tot aankoop overgaan. Wees voorzichtig met het toestaan van proefritten en zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het controleren van het rijbewijs van de bestuurder en het vragen om een waarborgsom. Zorg er ook voor dat je verzekering dekt dat iemand anders in je auto rijdt.

5/5 - (31 stemmen)