APK Keuring, waarop wordt gelet?

De APK keuring, oftewel de Algemene Periodieke Keuring, is een essentieel aspect van het bezitten van een voertuig in Nederland. Deze keuring is bedoeld om de verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid van voertuigen te garanderen. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over de APK keuring, waaronder de vereisten, frequentie en kosten, zodat je goed voorbereid bent op deze belangrijke voertuig controle.

 

APK Keuring: Wettelijke vereisten

De APK keuring is verplicht voor alle personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en motorvoertuigen met een maximaal toegestane massa van niet meer dan 3.500 kg. De keuring moet worden uitgevoerd door een RDW-erkend keuringsstation, waarbij de volgende aspecten worden gecontroleerd:

 • Verkeersveiligheid:
  Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.
 • Milieu:
  Uitlaatgassen, geluidsniveau en lekkages van vloeistoffen.
 • Algemene eisen:
  Kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer, brandstof en kilometerstand.

 

APK Keuring: Frequentie en termijnen

De frequentie van de APK keuring varieert afhankelijk van het type voertuig, de leeftijd en het soort brandstof. Hieronder vind je een overzicht van de APK frequentie voor verschillende voertuigen:

 • Benzineauto’s en hybride voertuigen:
  Eerste keuring na 4 jaar, daarna elke 2 jaar tot het voertuig 8 jaar oud is, en vervolgens jaarlijks.
 • Diesel- en LPG-auto’s:
  Eerste keuring na 3 jaar, daarna jaarlijks.
 • Bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kg):
  Eerste keuring na 1 jaar, daarna jaarlijks.

 

APK Keuring: Kosten en tarieven

De kosten van een APK keuring kunnen variëren per keuringsstation, aangezien er geen vaste tarieven zijn vastgesteld door de overheid. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €30 en €60 voor personenauto’s en tussen de €50 en €100 voor bedrijfsvoertuigen. Het is raadzaam om de prijzen van verschillende keuringsstations te vergelijken voordat je een afspraak maakt.

 

Waarop wordt de auto het meest afgekeurd?

De meest voorkomende redenen voor afkeuring van een auto tijdens een APK (Algemene Periodieke Keuring) zijn vaak gerelateerd aan veiligheid en milieueisen. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

 1. Problemen met de verlichting:
  Niet-werkende of defecte koplampen, remlichten, richtingaanwijzers of achterlichten kunnen tot afkeuring leiden.
 2. Banden:
  Versleten banden, onvoldoende profieldiepte, beschadigingen of verkeerde bandenspanning kunnen een reden zijn voor afkeuring.
 3. Remmen:
  Slecht functionerende of versleten remschijven, remblokken, remleidingen of een defecte handrem zijn redenen voor afkeuring.
 4. Onderstel en wielophanging:
  Roest, slijtage of andere schade aan het onderstel, schokdempers, veren of draagarmen kunnen leiden tot afkeuring.
 5. Uitlaat en emissies:
  Een lekke of defecte uitlaat, of te hoge uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2, NOx of fijnstof kan tot afkeuring leiden.
 6. Stuursysteem:
  Problemen met de stuurinrichting, zoals versleten stuurkogels of speling op de stuurkolom, kunnen een reden zijn voor afkeuring.

 

Wat te doen wanneer auto bij apk is afgekeurd?

Indien het voertuig wordt afgekeurd tijdens de APK keuring, ontvang je een afkeuringsrapport met de gebreken die moeten worden hersteld. Je hebt dan de volgende mogelijkheden:

Reparatie bij het keuringsstation

Je kunt de benodigde reparaties laten uitvoeren bij het keuringsstation waar de APK is uitgevoerd. In veel gevallen is een herkeuring gratis wanneer de reparaties binnen een bepaalde termijn worden uitgevoerd (meestal 14 of 21 dagen). Informeer bij het keuringsstation naar de voorwaarden en kosten voor herkeuring.

Reparatie bij een andere garage

Je kunt ervoor kiezen om de benodigde reparaties bij een andere garage te laten uitvoeren. In dit geval moet je het voertuig opnieuw laten keuren bij een RDW-erkend keuringsstation. Hier kunnen opnieuw kosten aan verbonden zijn.

Bezwaar maken tegen de afkeuring

Wanneer je het niet eens bent met de afkeuring van je auto, kun je een herkeuring aanvragen bij een ander RDW-erkend keuringsstation. Houd er rekening mee dat hier ook kosten aan verbonden kunnen zijn.

 

Tips voor een vlotte keuring

Om de kans op een succesvolle APK keuring te vergroten, kun je een aantal voorbereidende maatregelen treffen. Zo komt je auto sneller door de keuring heen en voorkom je bijkomende kosten. Hieronder volgen enkele tips om je auto in goede staat te brengen voor de keuring:

 • Controleer de verlichting:
  Zorg ervoor dat alle lampen naar behoren functioneren, inclusief de koplampen, achterlichten, remlichten, richtingaanwijzers en mistlampen.
 • Controleer de bandenspanning en profieldiepte:
  Zorg ervoor dat de bandenspanning correct is en dat de profieldiepte van de banden ten minste 1,6 mm bedraagt.
 • Controleer de ruitenwissers en ruitensproeier:
  Zorg ervoor dat de ruitenwissers goed werken en dat er voldoende ruitensproeiervloeistof aanwezig is.
 • Controleer het oliepeil en koelvloeistofniveau:
  Zorg ervoor dat het oliepeil en het koelvloeistofniveau op peil zijn.
 • Controleer op lekkages en roest:
  Inspecteer of er lekkages van olie, brandstof of koelvloeistof aanwezig zijn, en controleer de carrosserie op roestvorming.

 

Reparatiekosten zijn te hoog, wat nu?

Het komt vaak voor dat de kosten van de reparatie te hoog zijn voor je portemonnee of voor wat de auto nog (in jouw ogen) waard is. Je kunt dan besluiten om de auto te verkopen. Er zijn meer mensen die interesse hebben in overname dan je wellicht zou denken. Zo zijn er auto opkopers, bedrijven die exporteren (naar landen waar de regels minder streng zijn), en bedrijven die tegen lage kosten de auto alsnog kunnen herstellen en doorverkopen.

Je auto verkopen kan dus heel eenvoudig, ook als hij kapot is of is afgekeurd!

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

 

 

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie