Welk type lampje zit er in je auto? Hoe weet je welke lamp stuk is en welke je moet kopen? Doet het lampje van je koplamp, richtingaanwijzer, achterlicht, of interieur niet meer? Lees dan deze pagina eens door want het gaat je hoogstwaarschijnlijk helpen!
Inhoudsopgave
Hoe weet je of een lampje stuk is
Je zou zeggen dat een lampje stuk is wanneer hij niet meer brandt, maar het probleem kan ook in de fitting zitten. Gelukkig komt een fitting probleem maar weinig voor. Voor wie niet weet wat een fitting is… een fitting is de houder waar de lamp ingaat.
Vaak kun je zien of een lamp stuk is. Het draadje is binnenin gebroken (of onderbroken), en het glas kan wat zwartgekleurd zijn. Soms moet je hem tegen het licht aanhouden om het goed te kunnen zien.
Welk lampje zit er in mijn auto?
Er zijn veel verschillende type lampen die in auto’s worden gebruikt. Hieronder laten we de meest voorkomende in een afbeelding zien zodat je snel kunt herkennen welke jij hebt. Je kunt ook in de handleiding kijken die bij de auto hoort. Daar staat het ook vaak in aangegeven.
Welke lamp zit er in de koplamp
In de afbeelding hierboven zie je de H1 / H3 / H4 / H7 halogeenlamp. Deze types komen in koplampen voor van de meeste gangbare auto’s. Japanse automerken wijken wel eens af van de meest gebruikte types en gebruiken dan D2S, D2R, H11, HB3, of HB4. D2S en D2R zijn Xenon lampen. HB3, HB4, en HB11 lijken veel op de H7 lamp maar hebben dan een haakse aansluiting.
- H1 – dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt, maar ook in 70W of 75W. Bekijk prijzen
- H3 – dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt. Bekijk prijzen
- H4 – dimlicht + grootlicht in één. Normaal 55/60 Watt. Bekijk prijzen
- H7 – dimlicht / grootlicht / mistlamp. Normaal 55 Watt. Bekijk prijzen
Welke lamp zit er in de richtingaanwijzer
T10-5W = T10 fitting, 5 Watt – meestal knipperlicht zijkant auto
BA15S-5W = BA15S fitting, 5 Watt – meestal knipperlicht zijkant auto
BA15S-10W = BA15S fitting, 10 Watt – meestal koplamp auto
PY21W = PY fitting, 21 Watt – meestal achterlicht auto
Welk lampje wordt gebruikt bij kentekenverlichting?
Welke lampjes voor de kentekenplaat verlichting wordt gebruikt zie je hieronder:
Dit zijn de meest voorkomende lampjes voor de verlichting van het kenteken.
Welk lampje zit er in het achterlicht
P21/5W of BAY15D-21/5W= PY fitting – normale verlichting + remlicht (21Watt+5Watt)
BA15S-10W = normale verlichting, achteruitrijd verlichting
P21W of BA15S-21W=remlicht
Waar een lamp kopen voor de auto
Heb je een kapotte lamp en wil je een nieuwe kopen, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Uiteraard kun je ze via internet kopen. Heb je haast, dan moet je naar de winkel toe. Denk aan een autospeciaalzaak, een garage, of een benzinepomp. Ook bij de Action kun je lampenset kopen. Wanneer ze niet per stuk gaan, dan kun je ook een doosje kopen met verschillende soorten lampjes.
Let wel op of het voor jouw auto geschikt is. Er moet altijd H1, H3, H4, H7, of iets anders opstaan.
Je kunt ze ook online bestellen.
Lampje loskrijgen en soorten sluitingen
Alle lampjes die voor de koplamp gebruikt worden (met uitzondering van het knipperlucht), zijn voorzien van een soort stekker. Het is dus een kwestie van lostrekken. De lampjes die in het achterlicht zitten zijn voorzien van een bajonet sluiting.
Bajonet kenmerkt zich door de bolletjes die uitsteken op de fitting. De BA15S fitting is hier een voorbeeld van. Deze moet je niet los proberen te trekken want dat gaat niet. Je moet de iets naar beneden duwen, een slag naar links draaien, en dan kun je ze eruit trekken. Het plaatsen van een bajonetlamp kan ook maar op een manier. De uitstekende bolletjes moeten namelijk in de gleuven vallen van de lamphouder (fitting). Daarna draai je een slag naar rechts en zit hij vast.
Bajonet code ontcijferd (lampcode)
Bojonetlampen beginnen altijd met de code BA of BAY, daarna krijg je een getal, en dan weer een letter.
Voorbeeld: BA15S of BA15D of BAY15D.
- BA of BAY of BAZ of BAU staat voor Bajonetlamp
- 15 staat voor 15mm diameter (doorsnede)
- S staat voor Single (1 contactpin), en de D voor double (2 contact pinnen, dus dubbele lamp).
De 5W, 10W, 21W, die achteraan staat, staat voor 5 Watt, 10 Watt, 21 Watt, etc.
Ander wattage gebruiken
Verander het Wattage niet! Wanneer je denkt een 55W (Watt) lampje te kunnen verwisselen met een sterker lampje, bijvoorbeeld 70W, dan heb je het mis. Een hoger wattage zorgt ook voor meer warmteontwikkeling. Daar zijn de meeste koplamp units niet op berekend. Blijf dus bij het originele wattage.
LED verlichting
LED verlichting wordt steeds populairder. Het geeft je auto een nieuwere uitstraling, en het brengt nog een aantal voordelen met zich mee. Zo gaat de traditionele gloeilamp na enkele jaren stuk, en gaat een Ledlamp een autoleven mee. De lichtopbrengst is een stuk hoger, en het energieverbruik een stuk lager. LED verlichting is wel wat duurder qua aanschaf.
Auto’s worden steeds vaker met LED dagrijverlichting uitgevoerd. Zelf dagrijverlichting aanbrengen mag, maar er zijn wel regels aan verbonden.
Xenon verlichting
Naast halogeenverlichting (koplamp), is er ook Xenon verlichting. De Xenonlamp geeft 2 tot 3 keer zo veel licht als de halogeenlamp. Ook gaat de Xenonlamp 2 tot 3 keer langer mee. Daarnaast is het stroomverbruik ook lager. De halogeen koplamp verbruikt normaal gesproken 55 Watt, terwijl de Xenon koplamp 35 Watt verbruikt.
Zijn er ook nadelen? Ja, want de Xenonlamp is niet direct op 12 volt aan te sluiten omdat het een hoogspanningslamp is. Er is een apparaatje nodig om de lamp aan te sluiten. Dit apparaat kent verschillende namen waaronder omvormer en ballast.
Xenonfittingen: D1R, D1S, D2R, D2S, D3R, D3S, D4R, D4S.
Xenon verlichting kun je hier bestellen.
Waar staat de letter K voor
Vooral bij Xenonverlichting zie je een getal met de letter K staan. Als voorbeeld 3200K, 4000K, 6500K, 8000K, enz. De K staat voor Kelvin en bepaalt de kleurtemperatuur. Dit gaat dus puur om de kleur van het licht. De kleur geel zit rond de 3000-4000K. De kleur wit zit tussen de 5000 en 7000K, en blauw tussen de 8000 en 10.000K.
CAN bus
Auto’s worden steeds slimmer. Hoe handig zou het zijn als je auto weet wanneer verlichting niet werkt of kapot is, en dit aan je meldt via een dashboard lampje? Dankzij de CAN bus kan dat!
Nagenoeg alle moderne auto’s zijn hier mee uitgerust.
Wanneer je de traditionele fabriekslamp wilt vervangen door een LED variant, of door een Xenon kit, dan moet je even goed opletten. Is de nieuwe verlichting compatibel met ‘can-bus’ of niet? Want is jouw auto voorzien van CAN bus, en de lamp niet, dan kun je een storingsmelding krijgen. De auto ‘ziet’ de lamp dan niet en denkt dat hij stuk is.
Verschil van merk tot merk qua lamp type
Helaas is het niet zo dat iedere Volkswagen, Renault, Citroen, Opel, of ander merk bij alle model dezelfde lampjes gebruikt. Het komt zelfs voor dat bijvoorbeeld een Volkswagen Polo bouwjaar 2008-2012 andere lampjes gebruikt dan een Polo uit 2012-2015.
Er zijn 2 manieren om erachter te komen welke lamp er in de auto zit, van kenteken tot koplamp. Dit zijn de 2 manieren:
- Optie #1 = Haal de lamp uit de auto en lees af wat er op de lamp staat. Of vergelijk de lamp met de afbeeldingen op deze pagina.
- Optie #2 = Kijk in de gebruiksaanwijzing (boekje) van de auto. Daar vind je normaal de specificaties per lamp terug.
De bovengenoemde opties gelden voor alle merken, dus ook voor een Skoda, Peugeot, BMW, Audi, Fiat, Toyota, Hyundai, Nissan, Kia, Mazda, Mitsubishi, Chevrolet, Alfa Romeo, Honda, Smart, Jaguar, en ieder ander merk auto.