Om een autoverzekering af te sluiten kun je allereerst het best bepalen wat voor autoverzekering dit precies moet worden. Omdat er verschillende soorten autoverzekeringen zijn en hier onderscheid in is te vinden leg ik de verschillen hiervan stap voor stap uit. De drie verzekeringen die we in dit artikel onderscheiden;
- WA-verzekering
- WA + beperkte casco
- WA + volledige casco/All Risk Verzekering
Inhoudsopgave
- 1 Een autoverzekering is verplicht
- 2 Bescherm jezelf extra met een WA + beperkt casco verzekering
- 3 Schade aan eigen auto verzekeren
- 4 Autoverzekering afsluiten via het internet
- 5 All risk autoverzekering
- 6 WA Casco
- 7 WA verzekering
- 8 Veelgestelde vragen
- 8.1 Mijn auto is gestolen, wat nu?
- 8.2 Autoverzekering en alcohol, wat zijn de regels?
- 8.3 Wat moet je doen bij een botsing?
- 8.4 Schade door toedoen van iemand anders
- 8.5 Ben je verplicht om een groene kaart te hebben?
- 8.6 Mijn autoverzekering is geweigerd, wat nu?
- 8.7 Waarom is een cabrio verzekeren duurder?
- 8.8 Autoverzekering voor vrouwen
Een autoverzekering is verplicht
Het is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten naar wens kan deze worden aangevuld met de beperkte casco en volledige casco. De verplichte WA-verzekering verplicht de schade die door je eigen toedoen zijn ontstaan van de tegenpartij. De WA-verzekering vergoedt dan ook geen kosten die aan het eigen voertuig zijn ontstaan. De schade die door iemand anders wordt aangebracht zal door zijn WA-verzekering worden voldaan.
Bescherm jezelf extra met een WA + beperkt casco verzekering
Om jezelf extra te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal, stormschade, brandschade of waterschade is er de WA + beperkte casco. De WA-verzekering + beperkte casco vergoedt de schade die uit de gebeurtenissen voortkomen. De verschillende verzekeraars bedenken echter verschillende voorwaarden die aan deze verzekering kleven, waardoor elke verzekering weer een andere WA-verzekering + beperkte casco verkoopt. Probeer hier het onderscheid zo goed mogelijk in te maken, dit is belangrijk voor de juiste vergelijking.
Schade aan eigen auto verzekeren
De schade aan het eigen voertuig, die door je eigen toedoen worden veroorzaakt, vergoed de WA + volledige casco. In de volksmond wordt deze verzekering ook wel de allrisk verzekering genoemd, vrijwel alle risico’s worden namelijk door de verzekering gedekt. Een allrisk autoverzekering afsluiten doet men eigenlijk alleen maar bij nieuwe auto’s. Wanneer de auto ouder is geworden (3 jaar) is het verstandig om over te stappen op een WA + beperkte casco verzekering.
Autoverzekering afsluiten via het internet
Een autoverzekering afsluiten is tegenwoordig ontzettend makkelijk. Binnen een minuut of 5 kan je al een autoverzekering afsluiten via het internet. De polisvoorwaarden worden meestal toegestuurd en de maandelijkse betalingen gaan direct van start. Naast het afsluiten van een autoverzekering is ook het vergelijken van een autoverzekering heel gemakkelijk via het internet te doen. De vele vergelijkingssites van autoverzekeringen kunnen je hier uitstekend bij helpen.
Let hierbij echter wel goed op! niet alle vergelijkingswebsites zijn namelijk objectief en sommige verzekeraars betalen zelfs om op deze websites te staan. Kijk daarom altijd goed op de website van de verzekeraar zelf of de prijzen wel werkelijk zo voordelig zijn zoals sommige vergelijkingswebsites beweren in hun tabellen. Bij een autoverzekering afsluiten is het dus belangrijk om te weten wat je nodig hebt en welke bij welke partij je het voordeligste uit bent!
All risk autoverzekering
All Risk Verzekeren, een verzekering die de meeste risico’s dekt. Ben je bang om schade te maken met de auto? En dek je graag de gemaakte kosten bij een aanrijding of ander vervelend toeval? Dan kan de all risk autoverzekering iets voor je zijn.
De all risk autoverzekering vergoed de meest gemaakte schade met de auto. Denk niet alleen aan schade die ontstaat uit diefstal of botsingen ook brand of waterschade wordt in de meeste gevallen door een all risk autoverzekering uitgekeerd. Wanneer je een beginnende bestuurder bent, graag ingedekt wil zijn voor de meeste risico’s of net een nieuwe auto hebt, kan de all risk autoverzekering iets voor je zijn.
Verschillende all risk autoverzekeringen
De meeste all risk autoverzekeringen verschillen niet of nauwelijks van elkaar. Toch zijn de verzekeraars er vrij in om de polisvoorwaarden van een verzekering aan te passen wanneer hen dat nodig lijkt. Probeer bij het afsluiten van de all risk autoverzekering daarom te letten op de voorwaarden die aan de all risk autoverzekering vastzitten en bepaal op die manier of je een verzekering hebt gevonden die bij je past.
Eigen risico bij all risk
Om de kosten van de verzekering te dekken beschikken de meeste all risk autoverzekeringen over een eigen risico. Bij een eigen risico worden niet al de gemaakte kosten vergoed, maar betaal je eerst een eigen deel. Het te betalen deel kan oplopen tot soms 250 euro of meer. Het heeft dus geen zin om de gemaakte kosten onder dit eigen risico te declareren, deze worden toch niet vergoed. Besef dus goed dat een verzekering vooral interessant is bij schade vanaf 500 of 1000 euro, bij een nieuwe auto is hier natuurlijk al snel sprake van waardoor het eigen risico al snel wordt gepasseerd.
Al deze verschillen tussen verzekeraars maken het soms moeilijk om voor de juiste verzekering te kiezen. Gelukkig is er het internet. Via het internet is het gemakkelijk om de polisvoorwaarden tussen de verschillende verzekeraars te vergelijken, net als de premies. Bezoek websites van verschillende verzekeraar en banken, op deze manier kun je het gemakkelijkst tot de juiste keuze komen.
WA Casco
Er bestaan twee varianten van de WA-casco verzekering: WA + volledig casco en WA + beperkt casco. Een WA + volledige casco verzekering wordt meestal een Allrisk verzekering genoemd. De WA + volledige casco verzekering is de meest uitgebreide verzekering en kan het best worden afgesloten wanneer je beschikt over een relatief nieuwe auto. Bij auto’s van 5 jaar of ouder is de WA casco verzekering zijn geld meestal niet meer waard.
Bij een WA casco verzekering ben je WA verzekerd, maar ook tegen diefstal of bijvoorbeeld brand. Schade die niet op andere verhaalt kan worden wordt ook vergoed met de WA casco verzekering. Denk aan schade die ontstaat bij het uit de bocht slippen of kantelen van de auto.
Dekking van schade na vandalisme, te water raken of omslaan van de auto zit niet inbegrepen bij een WA +beperkte casco verzekering. De lading of bagage in de auto zal bij deze variant ook niet verzekerd zijn. De WA casco verzekering vergoed veel gemaakte schade, de prijs is daar ook naar. De kosten zijn vaak 2 tot 3 keer hoger dan de normale WA-verzekering.
Het voordeel van WA casco
Met een WA casco verzekering rij je waarschijnlijk een stuk onbezorgder over de weg. Ook over diefstal en andere gevaren hoef je jezelf geen zorgen meer te maken, de verzekeraar vergoed immers. Als je vermoed dat de WA casco verzekering iets voor je is, kun je per verzekeraar de verschillen ontdekken. De verschillen tussen de verschillende WA casco verzekeringen zijn te vinden in de polisvoorwaarden van de verzekeringen. Heb je de polisvoorwaarden van de verzekeringen nauwkeurig bestudeerd? Dan kun je verder vergelijken op prijs en bepalen welke verzekering het best bij je past.
De meeste WA casco verzekeringen zijn via het internet af te sluiten, vaak is dit binnen enkele minuten geregeld en heb je hier verder weinig werk aan. Ben je al in het bezit van een normale WA-verzekering? Dan is het mogelijk om de WA-verzekering op te waarderen tot WA casco verzekering. Soms is dit met een enkele muisklik al gerealiseerd, houd er echter rekening mee dat de maandelijkse kosten wel een stuk hoger komen te liggen.
WA verzekering
Met deze tips bespaar je op een WA autoverzekering. In Nederland is het verplicht om de auto te verzekeren. De verplichte verzekering voor de auto wordt de WA-verzekering genoemd. Met de WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die bij iemand anders wordt toegebracht met het voertuig waar je in rijdt.
Het is verstandig om WA verzekerd te zijn omdat het verplicht is volgens de Nederlandse wet, maar ook om jezelf in dekken tegen schade die je zelf niet kan overzien. Zo kan letselschade of materiële schade in de tienduizenden euro’s lopen. De verzekering vergoedt dit.
Veel mensen denken dat de WA-verzekering ook verzekerd tegen diefstal of schade aan de eigen auto, dat is niet zo. Wanneer iemand jou schade toebrengt kan deze echter op zijn beurt weer aanspraak maken op de eigen WA-verzekering, wanneer je schade oploopt door iemand anders zijn toedoen zal er dan ook een vergoeding worden uitgekeerd door de tegenpartij.
Kosten besparen
De risico’s waar je met een autoverzekering op wordt ingedekt zijn vrij groot te noemen, om dat deze risico’s zo groot zijn kunnen de kosten hiervoor per maand tot in de honderden euro’s te lopen. Door verschillende verzekeraar met elkaar te vergelijken kunnen er echter veel kosten bespaard worden.
Korting op de verzekering
In de eerste jaren zal een autoverzekering erg duur zijn. Na enkele jaren schadevrij te hebben gereden gaat de verzekering je echter korting geven. De verzekering is er nu namelijk zeker van dat je voorzichtig bent op de weg en wil je hiervoor belonen in de vorm van een korting. Door zoveel mogelijk schadevrij te rijden kan deze korting oplopen tot soms wel 75%.
Houd er echter rekening mee dat het opbouwen van deze korting soms wel 15 of 20 jaar kan duren. Wanneer er schade wordt gemaakt, ga je vaak een 15% tot 25% achteruit in de korting. Om kosten te besparen is het dus belangrijk om schadevrij te rijden en zo min mogelijk ongelukken te maken.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen die met de autoverzekering te maken hebben.
Mijn auto is gestolen, wat nu?
Wanneer jouw auto gestolen wordt terwijl je het ziet, moet je direct 112 bellen. De kans is erg groot dat de daders snel opgepakt worden en jij je auto weer terugkrijgt. Belangrijk is uiteraard dat je wel meteen weet welk kenteken jouw auto heeft plus alle andere details waarmee de politie de auto met de daders snel kan onderscheppen.
Bel daarna naar het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en meld jouw voertuig aan. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit registreert alle gestolen voertuigen in Nederland. Zowel tegen diefstal verzekerde- als niet verzekerde voertuigen. Hoe sneller jouw voertuig aangemeld wordt des de groter de kans op terugvinden is. Houd tijdens het bellen de gegevens van uw auto en de verzekering bij de hand. En geeft bijzondere kenmerken door zoals speciale kleur stoelen, tekst op de auto, herkenbare schade, stickers enz.
Doe altijd aangifte bij de politie in de plaats waar het voertuig gestolen is. Uiteraard geldt ook hierbij dat je alle gegevens bij de hand moet hebben. De politie zal een aantekening maken in het kentekenregister waardoor de motorrijtuigbelasting wordt geschorst.
Stel uw verzekeraar altijd op de hoogte van de diefstal. Ook wanneer je hier niet tegen verzekerd bent. Dit is namelijk belangrijk omdat de verzekeraar dan het kenteken kan afmelden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De autoverzekering wordt vervolgens geschorst waardoor je geen premie meer hoef te betalen.
Wanneer je wel verzekerd bent tegen diefstal zal de verzekeraar jou vragen om een schadeaangifteformulier en een kennisgeving van aangifte bij de politie. De waarde van de voertuig zal bepaald worden door een expert die door de verzekeraar is ingeschakeld. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de waarde die bepaald word door de expert. In dat geval kan je een contra-expert inschakelen.
Autoverzekering en alcohol, wat zijn de regels?
Alcohol in het verkeer? Doe het niet. Iets waar heel weinig mensen bij stil staan is alcohol en de autoverzekering. Veel mensen denken dat alle verzekeraars de schade zullen betalen wanneer ze volledig casco verzekerd zijn en onder invloed brokken maken. Maar dit is echter niet zo. Omdat niet veel mensen de polisvoorwaarden goed doornemen van hun autoverzekering zijn ze zich niet bewust hiervan.
Veel verzekeraars hebben namelijk een zogenaamde alcoholclausule geplaatst op de autoverzekering die er dus voor zorgt dat je niet meer gedekt bent wanneer je met alcohol achter het stuur schade maakt. Wat gebeurt er nou precies wanneer je met alcohol achter het stuur een aanrijding veroorzaakt? Wanneer jouw verzekeraar besluit gebruik te maken van de alcoholclausule, dan kunnen ze bij jou verhaal halen zodat jij dus moet gaan betalen. Daarnaast wordt de autoverzekering beëindigd en zal het voor jou heel moeilijk worden om weer een nieuwe autoverzekering af te kunnen sluiten.
Houd hierna ook rekening met letselschade dat kan optreden na het ongeluk. Dit kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Je hebt jezelf dan voor de rest van je leven een financiële last op je schouders gelegd. Naast het nooit meer mogen rijden moet je ook voor de rest van je leven het slachtoffer betalen.
Wat moet je doen bij een botsing?
De kans is groot dat je ooit in je leven een aanrijding zal krijgen in het verkeer. Het is nooit prettig om mee te maken en veel mensen raken in paniek en weten niet goed wat ze dan precies moeten doen. Hier volgen enkele tips wanneer je te maken krijgt met een aanrijding.
Wanneer er een aanrijding op de snelweg plaatsvindt en iedereen is ongedeerd, dan is het verstandig om samen naar de dichtstbijzijnde tankstation of parkeerplaats te rijden. Hier heeft u de tijd en ruimte om met de tegenpartij het schadeformulier in te vullen. Door van de snelweg af te gaan, voorkom je files en sta je zelf ook op een veiligere plek.
Zorg dat je altijd een schadeformulier in de auto hebt liggen. Noteer hierop de gegevens van de partijen die betrokken zijn geweest bij de aanrijding en eventueel NAW gegevens van getuigen. De aanrijding wordt in kaart gebracht door middel van een schets met toelichting. Deze schets geeft de verzekeraars een beter beeld van hoe de schade is ontstaan. Om later geen onenigheden te krijgen wordt de voorkant van de schadeformulier ondertekend door beide bestuurders. De achterkant van de schadeformulier wordt alleen ingevuld door de verzekerde.
Schade door toedoen van iemand anders
Let goed op wanneer een andere partij schade veroorzaakt. Zorg voor een schadeformulier dat ingevuld en ondertekend is. En het is niet onverstandig om ook nog de politie in te schakelen. Het wil namelijk nog weleens voorkomen dat de schuldige partij de situatie in een latere periode anders zal schetsen dan werkelijk gebeurd was. Het verschil in financieel opzicht is namelijk erg groot wanneer je schuldig bent of niet schuldig. Maak voor alle zekerheid ook nog foto’s met je mobiel van de schade. Dit kan later altijd van pas komen in gevallen van twijfel.
Onderteken nooit een formulier wanneer je het niet eens bent met wat er allemaal op staat. Bel altijd eerst naar uw verzekeraar wanneer je besluit om de auto weg te laten slepen naar een garage. Verzekeraars kunnen met sommige garages een samenwerking hebben waardoor je minder eigen risico betaald. Verder is het altijd belangrijk dat je het schriftelijk vastlegt en niet op een mondelinge afspraak vertrouwd.
Ben je verplicht om een groene kaart te hebben?
Het is niet meer verplicht om een de groene bij te hebben in de auto. Tot 1972 was dit nog wel verplicht in veel landen van Europa, maar dit heeft de EU daarna afgeschaft. Met behulp van centrale register kan de politie nu snel controleren of de auto verzekerd is of juist niet.
Mocht je in een niet-gekentekende voertuig rijden zoals bijvoorbeeld een tractor, dan ben je altijd verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Toch wordt ook aangeraden om gewoon altijd de groene kaart in de auto bij te hebben omdat hier een heleboel gegevens opstaan die je nodig hebt wanneer je een schadeformulier in moet vullen. Een kopie van de groene kaart is ook prima, zolang je maar alle gegevens bij de hand hebt zoals telefoonnummer, groene kaart nummer, geldigheidsdatum van je verzekering etc.
Wanneer je met de auto in het buitenland rijd dan is het verstandig om de groene kaart mee te nemen. Op de groene kaart kan je precies achterhalen in welke landen je verzekerd bent. Per verzekeraar kan dat namelijk anders zijn.
De groene kaart mag je gewoon thuislaten, hier kan je geen boete voor krijgen. Maar het is verstandiger om hem altijd bij te hebben zodat je alle gegevens bij de hand hebt. Bovendien past het makkelijk in het dashboardkastje en neemt het helemaal niet veel ruimte in beslag. Een ongeluk krijgen is al erg genoeg, dus als je slim bent bespaar je jezelf een hoop moeilijkheden door de groene kaart gewoon in de auto te laten liggen.
Mijn autoverzekering is geweigerd, wat nu?
Het wil nog weleens gebeuren dat mensen geweigerd worden bij verzekeraars wanneer ze een autoverzekering af willen sluiten. Een verzekeraar mag mensen weigeren voor een autoverzekering. Hier kan je vaak weinig tegen doen, behalve verder kijken naar een andere verzekeraar.
Een verzekeraar kan jou om verschillende reden weigeren. Het kan aan de auto liggen maar ook aan je eigen persoonlijke situatie. Wanneer een auto diefstalgevoelig is of sportief is uitgevoerd dan loop je kans om geweigerd te worden. Ook kan de verzekeraar kijken of je wel een passend alarmsysteem op je auto hebt zitten. Wanneer deze ontbreekt kan je ook geweigerd worden.
De verzekeraar kijkt ook naar jou als persoon. Zaken als een strafrechtelijk verleden, rijontzeggingen, gemaakte schades of wanbetaling kunnen allemaal voor acceptatieproblemen zorgen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je lang aan het zoeken bent naar een verzekeraar die jou accepteert.
Gelukkig zijn er ook verzekeraars waar je terecht kan wanneer jij een te groot risico bent. Vaak betaal je wel wat meer premie (vanwege het hoge risicogehalte), maar je kan uiteindelijk wel weer de legaal de weg op met je auto.
Waarom is een cabrio verzekeren duurder?
In veel gevallen is een cabrio verzekering duurder dan een verzekering voor een gewone auto. Waarom is een cabrio verzekeren nou duurder dan een gewone auto verzekeren? Vanwege het open en stoffen dak zijn cabrio’s gevoeliger en populairder voor diefstal. Het is voor criminelen vaak een eenvoudige klus om achter het stuur te kruipen en de auto mee te nemen. Verzekeraars houden er rekening mee dat de kans groot is dat het gebeurt. Dit zie je ook terug in de premie die je betaalt.
Ook is de kans op schade groter bij een stoffen dak door regen. De schade kan van het dak doortrekken naar het interieur. Gelukkig houden verzekeraars rekening met heel veel factoren zoals de opslag en het gebruik waardoor er kortingen verleent worden. Bovendien worden cabrio’s vaak goed onderhouden en minder gebruikt dan gewone auto’s.
Een cabrio verzekering hoeft dus niet altijd heel duur te zijn. Vergelijk verschillende verzekeraars en kijk waar jij het goedkoopste uit bent. En net zoals bij gewone autoverzekeringen kan je bij een cabrio ook kiezen uit WA, Beperkt Casco en Volledig Casco.
Autoverzekering voor vrouwen
Het klinkt misschien raar en eerder als een grap bedoelt, maar het bestaat echt. Verzekeraars die zich speciaal richten op vrouwelijke bestuurders. Waarom doen deze verzekeraars dat eigenlijk? Dit heeft allemaal te maken met onderzoek en statistieken. Daaruit is gebleken dat vrouwen veiliger rijden dan mannen.
Vrouwen maken minder brokken dan mannen. Volgens zeggen zou dit allemaal te maken hebben met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat vrouwen zich beter en langer kunnen concentreren en de regels beter kunnen onthouden. Hier zien sommige verzekeraars wel wat in en bieden dus speciale autoverzekeringen aan voor vrouwen.
Omdat vrouwen minder schade maken in het verkeer kosten ze voor verzekeraars minder geld. Queens of the road en Onna-Onna zijn autoverzekeraars voor vrouwen. Omdat een verzekeraar geen mannen mag weigeren, is het natuurlijk ook mogelijk dat een man een vrouwenverzekering afsluit. Alleen zal dit niet zo snel gebeuren omdat de manier van communiceren erg vrouwelijk is. De extra’s die deze verzekeraars meegeven zijn o.a. het regelen van de formulieren en het naar huis brengen van personen die betrokken zijn geraakt bij een ongeval.
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!