Hoe kun je het verbruik van een auto berekenen?

Het verbruik van een auto wordt gemeten in liters per 100 kilometer (l/100 km). Dit geeft aan hoeveel liter brandstof de auto verbruikt om een afstand van 100 kilometer af te leggen. Het is belangrijk om het verbruik van je auto te kennen, omdat dit invloed heeft op de kosten van het rijden en de hoeveelheid brandstof die je moet tanken.

Het berekenen van het verbruik van een auto is vrij eenvoudig. Je moet de afgelegde afstand en de hoeveelheid brandstof die je hebt gebruikt weten. Het beste moment om dit te doen is tijdens het tanken van de auto. Volg deze stappen om het verbruik te berekenen:

 1. Tank je auto volledig vol. Noteer de kilometerstand voordat je begint te rijden.
 2. Rijd de auto tot een punt waar je opnieuw kunt tanken en noteer de kilometerstand opnieuw.
 3. Tank de auto opnieuw en noteer de hoeveelheid brandstof die je hebt getankt.

Nu heb je alle gegevens die je nodig hebt om het verbruik te berekenen. Je kunt de volgende formule gebruiken:

Verbruik = (hoeveelheid brandstof / afstand) x 100

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je auto 45 liter brandstof heeft verbruikt om 500 kilometer af te leggen. De formule ziet er dan als volgt uit:

Verbruik = (45 / 500) x 100 Verbruik = 9 l/100 km

Dit betekent dat de auto 9 liter brandstof heeft verbruikt om 100 kilometer af te leggen.

Als je het verbruik van je auto over een langere periode wilt berekenen, kun je het beste de gegevens verzamelen over meerdere tankbeurten. Hierdoor krijg je een nauwkeuriger beeld van het gemiddelde verbruik van je auto.

Het is ook belangrijk om te weten dat het verbruik van een auto kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rijstijl, het terrein en de weersomstandigheden. Door zuinig te rijden en regelmatig het onderhoud van je auto uit te voeren, kun je het verbruik van je auto verminderen en dus geld besparen.

Het berekenen van het verbruik van je auto is een handige manier om inzicht te krijgen in de kosten van het rijden en om te kijken hoe je het verbruik kunt verminderen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je snel en gemakkelijk het verbruik van je auto berekenen.

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

De boordcomputer kan ook het verbruik berekenen

Tegenwoordig beschikken veel moderne auto’s over een boordcomputer die informatie geeft over het brandstofverbruik en andere belangrijke gegevens. Met behulp van deze boordcomputer kunnen bestuurders het brandstofverbruik van hun auto nauwkeurig berekenen.

boordcomputer auto

De boordcomputer verzamelt informatie over de afstand die is afgelegd en de hoeveelheid brandstof die is verbruikt. Op basis van deze informatie wordt het brandstofverbruik berekend en weergegeven op het dashboard van de auto. Deze informatie kan bestuurders helpen om hun rijgedrag aan te passen om zo het brandstofverbruik te verminderen.

Sommige moderne auto’s hebben zelfs een geavanceerdere boordcomputer die informatie geeft over het brandstofverbruik in real-time. Dit betekent dat bestuurders kunnen zien hoeveel brandstof er op een bepaald moment wordt verbruikt en welk rijgedrag het brandstofverbruik beïnvloedt.

Echter kan het geen kwaad om zelf te berekenen wat de auto verbruikt om er zeker van te zijn.

 

 

Hoe kun je besparen op je brandstofverbruik?

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt volgen om het brandstofverbruik van je auto te verminderen en daarmee kosten te besparen:

besparen op brandstofverbruik

 1. Vermijd abrupt remmen en optrekken Het regelmatig remmen en optrekken veroorzaakt een hoger brandstofverbruik omdat de auto steeds opnieuw moet accelereren. Door geleidelijk te rijden en anticiperen op verkeerssituaties, zoals verkeerslichten, kun je het brandstofverbruik verminderen.
 2. Rijd op een constante snelheid Houd een constante snelheid aan, vooral op de snelweg, omdat het continu versnellen en afremmen van de auto het brandstofverbruik verhoogt. Gebruik bijvoorbeeld cruise control om de snelheid te handhaven.
 3. Verminder de snelheid Hogere snelheden verhogen het brandstofverbruik van de auto. Door de snelheid te verminderen, kun je het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen. Probeer de snelheid te beperken tot het wettelijke maximum en voorkom onnodig hard rijden.
 4. Rijd niet met een te lage of te hoge versnelling Een te lage of te hoge versnelling verhoogt het brandstofverbruik van de auto. Zorg ervoor dat je in de juiste versnelling rijdt en schakel op tijd naar een hogere versnelling.
 5. Zet de motor uit wanneer je stilstaat Wanneer je langer dan een paar minuten stilstaat, zet dan de motor uit om brandstof te besparen. Het starten van de motor verbruikt weliswaar ook brandstof, maar het verbruik is lager dan wanneer de motor stationair draait.
 6. Zorg voor een goede bandenspanning Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto, omdat zachte banden meer brandstof verbruiken. Een juiste bandenspanning vermindert niet alleen het brandstofverbruik, maar verhoogt ook de veiligheid en levensduur van de banden.
 7. Gebruik airconditioning verstandig Airconditioning verbruikt brandstof, vooral wanneer het op volle capaciteit draait. Gebruik de airconditioning alleen wanneer het echt nodig is en probeer de temperatuur niet te laag te zetten.
 8. Vermijd overbodige bagage en accessoires Overbodige bagage en accessoires, zoals dakkoffers en fietsendragers, verhogen de luchtweerstand en verhogen daarmee het brandstofverbruik. Vermijd deze extra belasting wanneer het niet nodig is.

Door deze tips te volgen, kun je zuiniger rijden en daarmee het brandstofverbruik van je auto verminderen. Dit niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarna kun je opnieuw het verbruik van de auto berekenen en zien of de bovenstaande tips iets hebben opgeleverd.

Wil je bovendien besparen op je brandstof dan kun je ook op zoek naar tankstations die goedkope diesel, goedkoper benzine, of goedkope lpg aanbieden.

 

Wat als het verbruik van je auto alsnog tegenvalt?

Mocht je een andere auto willen omdat je auto toch minder zuinig is dan je had berekent dan kun je ook overwegen om een zuinige benzineauto te kopen en je eigen auto te verkopen.

5/5 - (10 stemmen)

Plaats een reactie