Kun je beter naar een dealer gaan of naar een universele garage met je auto?

Voor reparaties en onderhoud aan je auto kun je zowel bij de merk dealer terecht als een universele garage, maar wat is nu beter?

Zowel de dealers als universele garage hebben voordelen en nadelen, en die bespreken we vandaag.

Met je auto naar de dealer

De dealer die kent je auto van binnen en buiten. Dealers zien niet alleen dagelijks jouw merk en model auto, maar kennen ook alle bekende problemen, kinderziektes, en werken meestal met een checklist, vooral bij onderhoud. Bij de dealer weet je in ieder geval dat je een kenner aan je auto laat sleutelen. Ook weten zij door de ervaring met jouw model auto wat aandachtspunten zijn en wat vaak stuk gaat. Daardoor zijn ze minder tijd kwijt bij het oplossen van storingen en weten ze bijvoorbeeld ook precies wanneer de distributieriem vervangen moet worden.

Ook gebruikt de dealer de originele onderdelen. Zodoende wordt de kwaliteit gewaarborgd.

dealer onderhoud auto

Met je auto naar een universele garage

De universele garage krijgt alle merken en modellen auto’s binnen. Van alle algemene zaken zijn ze op de hoogte. Echter weet de dealer meer van jouw auto omdat hun ervaring daarmee groter is.

Universele garages gebruiken meestal geen originele onderdelen maar goede alternatieven. Normaal zijn dit onderdelen van bekende merken. Originele onderdelen zijn vaak iets duurder en daardoor kan het onderhoud of een reparatie bij een universele garage soms goedkoper uitvallen, tenzij er een storing is waarmee de universele garage niet bekend is. De dealer kan dit probleem dan sneller oplossen en dat kan goedkoper zijn.

Zowel de dealer als universele garage hanteert een uurtarief, tenzij het om onderhoud gaat waarbij beide meestal vaste prijzen hanteren.

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

universele garage auto

Hoe zit het met de fabrieksgarantie?

Veel automerken geven alleen garantie wanneer het onderhoud en de reparaties door een erkende dealers is uitgevoerd. Dat kan dus betekenen dat de 5 of 7 jaar garantie, zoals bij Hyundai en Kia, vervalt wanneer je het onderhoud of reparatie niet door een erkende dealer laat uitvoeren. Dit wil je natuurlijk niet, want mocht je wel aanspraak willen maken op de garantie dan kan dat je een hoop geld schelen.

terugroepactie auto dealer

Zijn terugroepacties wel altijd gedekt?

Wanneer de fabrikant een auto terugroept voor een terugroepactie dan is dat altijd kosteloos, ook wanneer je niet altijd bij de merkdealer bent geweest voor het onderhoud of een reparatie. Terugroepacties komen tot stand doordat er bekende problemen aan het licht komen die met die fabrikanten willen of moeten verhelpen.

Conclusie

Universele garages zijn doorgaans goedkoper wat het onderhoud betreft en eenvoudige reparaties. Maar wanneer je een specifieker probleem hebt dan ben je vaak goedkoper uit bij de dealer omdat die meer ervaring heeft met jouw auto.

Wanneer er nog fabrieksgarantie op de auto zit dan kun je het beste naar de dealer gaan. Zo blijft de historie van het onderhoud tevens bij het dealernetwerk in het systeem wat later van pas kan komen.

Ook kan dealeronderhoud de waarde bij jonge auto’s verhogen. Wie een auto koopt zal eerder de voorkeur geven aan een auto die door de dealer onderhouden is dan door een universele garage.

4/5 - (5 stemmen)

Plaats een reactie