NIU NQI Pro

Ben je van plan een nieuwe motorscooter te kopen? Dan is het zeker interessant om deze NIU NQI Pro review test te lezen.

Naast de NIU NQI Lite, Sport, en Long Range kun je ook deze Pro kopen. De Pro is in de basis dezelfde scooter, maar dan uitgevoerd met een nog sterkere elektromotor en alleen verkrijgbaar als motorscooter. (Voorheen heette dit model de NQI NQI GTS PRO)

Het verschil tussen de Pro en de Lite, Sport, en Long Range is dat je de NIU NQI Pro alleen als motorscooter kunt kopen en dat er een andere motor aanwezig is en een ander accupakket. Bij de NQI Pro is namelijk een 3000W Bosch motor aanwezig en dat verschil is duidelijk merkbaar. Verder is de scooter uitgerust met 2 Lithium accu’s waardoor je lekker veel kilometers kunt rijden. In het meest gunstige geval moet je 130 kilometer op het accupakket kunnen halen, en daar vertellen we je straks meer over.

niu nqi pro scooter

Specificaties van de NIU NQI Pro

Hieronder lees je alvast de specificaties van de NIU NQI Pro scooter.

Specificaties NIU MQI GT
Motor 3000W Bosch
Accu – Lite model 2x 60V 35Ah
25km p/u snorscooter
45km p/u bromscooter
80km p/u motorscooter ✔️
Actieradius Sport 160km*
Oplaad tijd 5,5 uur
Wielmaat 12 inch
Afmeting 1,80 m lang – 79 cm zadelhoogte
Geschikt voor 2 personen ✔️
Verlichting LED, 360°
Dashboard LCD digitaal KLEUR
Alarm ✔️
Keyless Go ✔️
Remschijf voor+achter ✔️
Cruisecontrol ✔️
USB aansluiting ✔️
Ingebouwde speakers
EBS remsysteem ✔️
GPS tracking ✔️
Automatische knipperlichten ✔️
App voor telefoon ✔️
Bergruimte voor helm

Hoeveel kilometer kun je met de NIU NQI Pro rijden?

De NIU NQI Pro is uitgerust met 2 Lithium accu’s van 60V 35Ah. Dit is goed voor een totaal vermogen van 4200 Wh! Het rijbereik is in het meest gunstige geval 130 kilometer. Maar zoals bij iedere elektrische scooter het geval is, speelt het gewicht van de de bestuurder een rol, en de buitentemperatuur.

Er zijn 3 rijstanden waar je gebruik van kunt maken en daarmee heb je niet alleen controle over de snelheid maar ook controle over het vermogen. Er is een E-save stand, een Dynamic stand, en een Sport stand. In de Sport stand benut je het volledige vermogen van de scooter, en dat verbruikt dan ook de meeste energie.

 

In de Sport stand haal je het volgende aantal kilometers op het accupakket:

  • 105 km (sport) / 130 km (dynamic) – 70 kg bestuurder – 25°C buitentemperatuur
  • 95 km (sport) / 120 km (dynamic) – 70 kg bestuurder – 0°C buitentemperatuur
  • 100 km (sport) / 120 km (dynamic) – 90 kg bestuurder – 25°C buitentemperatuur
  • 90 km (sport) / 110 km (dynamic) – 90 kg bestuurder – 25°C buitentemperatuur

De topsnelheid van de NIU NQI Pro is 80 km per uur.

 

Hydraulische schokdempers voor en achter

De NIU NQI Pro is uitgerust met hydraulische schokbrekers, zowel voor als achter. Hydraulische vering zorgt voor een nog aangenamere rijervaring omdat schokken nog beter geabsorbeerd worden. Hierop is dus niet bezuinigd bij de NIU scooter.

 

Zet de snelheid vast met cruisecontrol

Een optie die je steeds meer bij auto’s terugziet, en waar ook alle NIU scooters mee zijn uitgerust is cruise control. Op het stuur zit aan de linkerkant een knopje waarmee je de cruisecontrol kunt activeren. Wanneer je bijvoorbeeld 30 km per uur rijdt, en het knopje indrukt, dan blijft de scooter 30 rijden terwijl je geen gas geeft. Hiermee voorkom je kramp in je rechter pols.

De cruisecontrol wordt automatisch uitgeschakeld wanneer je een van de remmen inknijpt of de gashendel beweegt.

 

3000w bosch motor

Met de 3000 Watt sterke Bosch motor heb je echt veel power onder je kont. De motor is krachtig genoeg is je in no-time op topsnelheid te brengen ongeacht of je iemand achterop hebt of een heuvel op rijdt. Hij is lekker pittig en accelereert snel. Zo kun je ook goed meekomen in het verkeer, zowel binnen als buiten de stad.

De Bosch motor zit in het achterwiel en daarmee wordt de tussenkomst overbodig gemaakt van overbrengingsonderdelen zoals een snaar of ketting. Minder slijtagegevoelig en een stuk efficienter.

Bosch motoren zijn onderhoudsvrij en dat scheelt weer in de onderhoudskosten. Bovendien zijn ze hierdoor ook een stuk betrouwbaarder. Op de motor krijg je 3 jaar garantie.

 

Lithium accupakket met 2 accu’s

De NIU NQI Pro wordt standaard geleverd met 2 accu’s. 1 accu zit onder het zadel en de ander onder de treeplank bij de voeten. Het laatste is heel gunstig want daarmee wordt een laag zwaartepunt gecreëerd. Daardoor ligt de NIU scooter lekkerder in de bochten.

De accu’s hebben een voltage van 60 Volt en wegen 12 kg per stuk en ze zijn uitneembaar. Je kunt ze in de scooter zelf opladen maar ook op een andere plek zoals in de garage/keuken/werkplek op kantoor.

NIU geeft 2 jaar garantie op de accu’s en garandeerd een life cycle van 5 jaar. Het laatste wil zeggen dat je ze bij normaal gebruik 5 jaar kunt opladen.

De oplader is een fast-charger en daarmee kun je in 5,5 uur de accu’s volladen. Dat is behoorlijk snel. De meeste elektrische scooters nemen iets meer tijd in beslag, namelijk 6 tot 8 uur.

De totale accu capaciteit bij de NIU NQI Pro bedraagt 4200 Wh.

niu nqi pro opladen stopcontact

LCD kleuren beelscherm

Een van de highlights van de NIU NQI Pro is het digitale dashboard welke beschikt over een kleuren LCD scherm. Dit beeldscherm toont op een zeer fraaie manier je snelheid, het rijbereik in kilometers, een mooie accumeter, de tijd, en nog een hele hoop meer nuttige informatie.

niu nqi pro lcd dashboard display

Knipperlichten die ook weer vanzelf uitgaan

De richtingaanwijzers werken automatisch en dat betekent dat ze ook weer vanzelf uitgaan wanneer de scooter via een sensor heeft waargenomen dat je bent afgeslagen. Veel scooterrijders vergeten de richting zelf uit te zetten en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken. NIU heeft het veiligheidsaspect heel serieus genomen en meerdere veiligheidsopties standaard geïnstalleerd. Zo zijn er ook alarmlichten aanwezig en kun je seinen met de koplamp.

 

De NQI Pro is ook geschikt voor 2 personen

Het topmodel van NIU genaamd NQI Pro is zeer geschikt voor 2 personen. Het zadel is namelijk lekker breed en lekker lang zodat er voor beide voldoende zitplek is. Er zijn ook uitklapbare voetsteps voor de passagier en goede beugels om je aan vast te houden.

elektrische 2 persoons motorscooter niu nqi pro voetstep handle

Software update gaat via de cloud

De NIU NQI Pro is een heel slimme scooter met een boordcomputer. De boordcomputer kun je via de NIU Cloud updaten. Hiervoor koppel je jouw telefoon eerst met de scooter door de NIU app te downloaden. Vervolgens sta je dan 24/7 met je scooter in verbinding. Via de app kun je niet alleen zien waar je jouw scooter geparkeerd hebt (via GPS), maar ook het alarm bedienen en een software update uitvoeren.

NIU kan alle NQI Pro scooters monitoren en zien of ze goed presteren. Mochten ze ontdekken dat iets beter of efficienter kan, dan kunnen ze dit verbeteren door een software update te ontwikkelen. In sommige gevallen komen er zelfs nog meer features bij!

Een leuk detail… de scooter beschikt over 32 sensoren waaronder een aantal voor het alarm.

telefoon koppelen niu scooter

Remsysteem met schijfremmen en EBS en CBS

Een van de voordelen aan de elektrische NIU NQI Pro motorscooter is dat hij beschikt over een remsysteem met schijfremmen, EBS, en CBS.

Schijfremmen zijn zowel voor- als achter gemonteerd en dat remt een stuk beter dan trommelremmen. Het maakt de remweg tevens ook een stuk korter. Daarnaast beschikt de NQI Pro ook over CBS en EBS.

EBS staat voor Electronic Braking System. Dit systeem weet energie terug te winnen uit het remmen en stopt die energie weer in de accu terug. In theorie kan je dit 6% aan energie opleveren!

CBS staat voor Central Braking System en dat wil zeggen dat je met 1 remgreep 2 remmen kunt bedienen. Wanneer je de achterrem inknijpt dan wordt niet alleen de achterrem aangesproken maar ook de voorrem. Je kunt dus perfect remmen met 1 remhendel. De remenergie wordt geleidelijk verdeeld over beide wielen. Deze techniek wordt ook toegepast bij auto’s. Bij een auto heb je namelijk ook niet meerdere rempedalen.

cbs remmen motorscooter elektrisch niu nqi pro

Ruimte onder het zadel is heel beperkt

Helaas is bij veel elektrische scooters de ruimte onder het zadel heel beperkt, en dat geldt ook voor deze NIU NQI Pro scooter. Een helm gaat bijvoorbeeld niet passen onder het zadel en dat is wel een nadeel. Met een motorscooter ben je verplicht een helm te dragen. Wanneer je de helm niet met je mee wilt dragen na je rit, en geen plek hebt om het te stallen, dan kun je wel overwegen om een topkoffer te laten installeren.

ruimte onder het zadel niu nqi pro gts

USB Aansluiting behoort tot de standaard opties

Met de multifunctionele USB aansluiting hoef je nooit meer bang te zijn voor een lege telefoon accu. Je kunt namelijk terwijl je rijdt je telefoon opladen aan de USB aansluiting die op de scooter zit.

Boven de tassenhaak onder het dashboard zit de USB aansluiting verstopt. De USB aansluiting heeft een rubber dop welke je het beste ook weer na gebruik terugplaatst. Zo voorkom je vuil en vocht in de aansluiting.

 

Afbeeldingen zijn afkomstig van NIU.com

 

4.5/5 - (23 stemmen)

Plaats een reactie