Peugeot 108 – Bekende problemen

De Peugeot 108, een compacte stadswagen die de harten van velen heeft gestolen, maar is hij echt zo feilloos als hij lijkt? In deze gids duiken we diep in de wereld van de Peugeot 108. We ontleden de verschillende generaties en bouwjaren, bespreken de bekende problemen en mankementen, en bieden handige tips voor iedereen die overweegt een tweedehands Peugeot 108 aan te schaffen. Van motorkeuzes tot de vraag of je voor benzine, diesel, handgeschakeld of automaat moet gaan, we laten geen steen onaangeroerd. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om een geïnformeerde beslissing te maken over de Peugeot 108.

De geschiedenis en generaties van de Peugeot 108

witte peugeot 108 met rode spiegels

De Peugeot 108 markeert zijn terrein als een charismatische stadswagen die sinds zijn introductie in 2014 de markt heeft veroverd. Als opvolger van de Peugeot 107, is de 108 ontworpen met het oog op stijl, efficiëntie en wendbaarheid, perfect voor het stadsleven. De auto is een product van de samenwerking tussen Peugeot-Citroën (PSA) en Toyota, wat heeft geresulteerd in zustermodellen zoals de Citroën C1 en de Toyota Aygo. Ondanks dat hij tot één generatie behoort, heeft de Peugeot 108 door de jaren heen verschillende updates en facelifts ondergaan om te blijven voldoen aan de behoeften en wensen van de moderne automobilist.

achterkant peugeot 108

Vanaf zijn lancering tot nu toe biedt de Peugeot 108 een reeks van aanpassingen en personalisaties, waardoor elke auto uniek kan zijn. Dit varieert van verschillende carrosseriekleuren, thema’s en zelfs interieurafwerkingen. Maar het is niet alleen het uiterlijk dat telt; de 108 heeft ook technologische updates gekregen, waaronder verbeterde infotainmentsystemen en meer geavanceerde veiligheidskenmerken.

Aankooptips voor een tweedehands Peugeot 108

Bij de aanschaf van een tweedehands Peugeot 108 zijn er specifieke aandachtspunten die je niet mag negeren om te zorgen voor een goede koop. Deze tips helpen je om de beste deal te vinden en mogelijke toekomstige problemen te vermijden.

Hoewel de Peugeot 108 veel te bieden heeft op het gebied van stijl, efficiëntie en wendbaarheid, zijn er enkele zwakke punten en problemen waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn. Deze kennis kan helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze en bij het voorbereiden op mogelijk onderhoud.

Problemen met de koppeling

Vooral bij vroege modellen van de Peugeot 108 zijn er meldingen geweest van problemen met de koppeling. Dit omvat moeilijkheden met het schakelen en een ongewoon hoog slijtagepatroon, wat kan leiden tot kostbare reparaties.

Elektronische storingen

Zoals bij veel moderne auto’s kunnen elektronische systemen in de Peugeot 108 soms storingsgevoelig zijn. Dit omvat issues met het infotainmentsysteem, automatische deurvergrendeling en elektrische raambediening. Het is belangrijk om deze systemen grondig te testen voor aankoop.

Waterlekkage achterklep en deuren

Waterlekkage is een ander veelvoorkomend probleem, met name rond de achterklep en de deuren. Dit kan leiden tot vocht in het interieur en, in het ergste geval, tot schade aan elektronische componenten binnenin.

Motorprestaties beperkt

Sommige eigenaren hebben opgemerkt dat de motorprestaties, vooral bij de 1.0 VTi motor, enigszins beperkt kunnen zijn, vooral bij het rijden op de snelweg of bij volle belading. Hoewel dit te verwachten is van een compacte stadsauto, is het iets om rekening mee te houden.

Snelle slijtage van de Interieurbekleding

De interieurbekleding en materialen kunnen tekenen van slijtage vertonen, vooral bij intensief gebruik. Dit omvat slijtage aan stoelen, vloermatten en deurpanelen.

Door rekening te houden met deze punten, kunnen potentiële kopers beter voorbereid zijn op wat ze kunnen verwachten van een tweedehands Peugeot 108. Het is altijd aan te raden om een gedetailleerde inspectie en proefrit te maken, en waar mogelijk de auto te laten controleren door een betrouwbare monteur.

Waarop letten bij het kopen van een 2dehands Peugeot 108?

binnenkant voorstoelen peugeot 108

Bij de aanschaf van een tweedehands Peugeot 108 zijn er specifieke aandachtspunten die je niet mag negeren om te zorgen voor een goede koop. Deze tips helpen je om de beste deal te vinden en mogelijke toekomstige problemen te vermijden.

Uitgebreide inspectie en proefrit

Begin met een grondige visuele inspectie van de auto, zowel van binnen als van buiten. Let op tekenen van slijtage, schade of reparaties. Controleer op waterlekkage in de kofferruimte en rond de deuren. Een proefrit onthult veel over de staat van de auto, zoals hoe de motor loopt, hoe de transmissie schakelt en of er vreemde geluiden hoorbaar zijn tijdens het rijden.

Onderhoudsgeschiedenis controleren

Vraag naar het onderhoudsboekje en controleer of de auto regelmatig is onderhouden. Een goed onderhouden Peugeot 108 is minder geneigd om in de toekomst problemen te ontwikkelen. Let ook op recent vervangen onderdelen of reparaties die al zijn uitgevoerd.

Kilometerstand en bouwjaar

Hoewel een lagere kilometerstand aantrekkelijk lijkt, is het belangrijk om dit in verhouding te zien met het bouwjaar van de auto. Een auto met een zeer lage kilometerstand voor zijn leeftijd kan duiden op langdurige stilstand, wat ook niet ideaal is.

Vergelijk prijzen

Neem de tijd om de prijzen van vergelijkbare Peugeot 108-modellen te vergelijken. Dit geeft je een beter beeld van de marktwaarde en helpt je om te bepalen of de vraagprijs redelijk is.

Door deze punten in acht te nemen, kun je met vertrouwen navigeren door het proces van het kopen van een tweedehands Peugeot 108 en de kans vergroten dat je een betrouwbare en plezierige auto aanschaft.

Motorkeuzes van de Peugeot 108

stuur en cockpit peugeot 108

Wanneer je de Peugeot 108 overweegt, heb je de keuze uit een reeks motoropties, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Hierdoor kun je de versie kiezen die het beste aansluit bij je rijbehoeften en -voorkeuren. Laten we eens kijken naar de beschikbare motorkeuzes en hun specificaties.

1.0 VTi: De 1.0-liter VTi benzinemotor is een populaire keuze onder Peugeot 108-rijders vanwege zijn balans tussen prestatie en brandstofefficiëntie. Met een vermogen van ongeveer 68 pk, biedt deze motor voldoende kracht voor stadsritten en korte afstanden. Het is een ideaal motorblok voor wie op zoek is naar economisch rijden en een lagere CO2-uitstoot.

1.2 PureTech: Voor wie net iets meer vermogen wenst, is er de 1.2 PureTech benzinemotor. Deze motor levert tot 82 pk, wat zorgt voor een vlottere acceleratie en betere prestaties op de snelweg, zonder daarbij het brandstofverbruik significant te verhogen. Dit maakt de 1.2 PureTech een uitstekende keuze voor zowel stadsverkeer als langere ritten.

Beide motoropties staan bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie. Ze zijn beschikbaar in zowel handgeschakelde als automatische transmissies, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en rijstijl. Het is belangrijk om te benadrukken dat de Peugeot 108 voornamelijk is ontworpen als een stadsauto; beide motoren reflecteren dit door hun ontwerp gericht op zuinigheid en wendbaarheid.

Peugeot 108 op benzine of diesel kopen?

Bij het kiezen tussen een benzine- of dieselmotor voor de Peugeot 108, is het belangrijk om je rijgewoontes en de voordelen van elke brandstoftype te overwegen. Echter, het is opmerkelijk dat de Peugeot 108 primair beschikbaar is met benzinemotoren. Dit komt omdat de 108, als een compacte stadsauto, ontworpen is met het oog op efficiëntie en wendbaarheid in stedelijke omgevingen, waar benzinevarianten over het algemeen de voorkeur genieten.

Benzinevarianten: De beschikbare 1.0 VTi en 1.2 PureTech benzinemotoren bieden een goede balans tussen prestatie en brandstofverbruik. Deze motoren zijn ideaal voor bestuurders die voornamelijk in de stad rijden en korte tot middellange afstanden afleggen. Benzineauto’s hebben vaak lagere onderhoudskosten en zijn milieuvriendelijker in termen van uitstoot in vergelijking met oudere dieselmodellen.

Diesel: Hoewel de Peugeot 108 voornamelijk wordt aangeboden met benzinemotoren, kiezen sommige rijders mogelijk voor een dieselvariant van een ander model vanwege de hogere brandstofefficiëntie op lange afstanden. Voor de 108 is dit echter minder relevant, aangezien het aanbod en de vraag zich concentreren op de benzineopties.

Handgeschakeld of automaat: Afhankelijk van je voorkeur en rijstijl, kun je kiezen tussen handgeschakelde of automatische transmissies. De handgeschakelde versies bieden vaak meer controle en een lager brandstofverbruik, terwijl automaten het rijgemak in druk stadsverkeer vergroten.

Door je persoonlijke rijbehoeften af te wegen tegen de kenmerken van elke motor en transmissieoptie, kun je de Peugeot 108 kiezen die het beste bij je past.

Afwerking en uitrustingsniveaus van de 108

interieur peugeot 108 stuur en dashboard

De Peugeot 108 biedt niet alleen variatie in motorkeuzes, maar blinkt ook uit in de diversiteit aan afwerkingen en uitrustingsniveaus. Dit zorgt ervoor dat kopers een model kunnen kiezen dat niet alleen voldoet aan hun functionele behoeften maar ook past bij hun persoonlijke stijl en comfortvoorkeuren.

108 Access en 108 Active

Aan de basis van het aanbod staan de Access en Active uitrustingsniveaus. Deze bieden essentiële functies zoals centrale deurvergrendeling, elektrische ramen voor, en een audiosysteem met USB-aansluiting. De Active voegt daar airconditioning, een touchscreen met infotainmentmogelijkheden, en Bluetooth-connectiviteit aan toe, wat het een praktische keuze maakt voor dagelijks gebruik.

108 Allure en 108 GT-Line

Voor wie meer luxe en stijl wenst, zijn de Allure en GT-Line niveaus een uitstekende keuze. Deze hogere uitrustingsniveaus bevatten geavanceerde functies zoals automatische klimaatregeling, een achteruitrijcamera, en keyless entry. De GT-Line voegt daar sportieve elementen aan toe, zoals speciale bekleding, een lederen stuurwiel, en unieke exterieurdetails die het onderscheidend vermogen op de weg vergroten.

Bovendien zijn er door de jaren heen speciale edities en gelimiteerde uitvoeringen uitgebracht die unieke kleurencombinaties, bekleding, en extra’s bieden. Deze speciale edities zijn een lust voor het oog en kunnen een unieke touch aan je rijervaring geven.

Door de verscheidenheid aan afwerkingen en uitrustingsniveaus kan iedereen een Peugeot 108 vinden die niet alleen in technisch opzicht past maar ook qua persoonlijke smaak en stijl. Het loont om de verschillende opties te verkennen en te kiezen voor de uitrusting die het beste aansluit bij jouw levensstijl en rijbehoeften.

Wat kost een tweedehands Peugeot 108?

2dehands peugeot 108

In de onderstaande tabel krijg je een idee wat op dit moment (april 2024) een 2dehands Peugeot 108 kost op Marktplaats.

Bouwjaar Uitvoering Kilometerstand Prijs
2015 Active 75.000 km €6.500
2016 Allure 60.000 km €7.000
2017 GT Line 50.000 km €8.500
2018 Active 40.000 km €9.000
2019 Allure 30.000 km €10.500
2020 GT Line 20.000 km €12.000
2021 Active 10.000 km €13.500

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Is de Peugeot 108 iets voor jou?

De Peugeot 108 heeft zichzelf bewezen als een charmante en betrouwbare keuze voor stadsbewoners en diegenen die op zoek zijn naar een compacte, zuinige auto. Met zijn scala aan motoropties, afwerkingen, en uitrustingsniveaus is er voor bijna iedereen een geschikte 108 te vinden. Maar is dit kleine wonder de juiste auto voor jou?

Bij het overwegen van een Peugeot 108, denk aan je dagelijkse rijpatronen. De 108 schittert in de stad met zijn compacte afmetingen en wendbaarheid, waardoor parkeren en navigeren door smalle straten een fluitje van een cent is. De efficiënte benzinemotoren zijn ideaal voor kortere ritten en bieden een balans tussen prestatie en brandstofverbruik.

Als je echter regelmatig lange afstanden aflegt of vaak snelwegritten maakt, overweeg dan of de capaciteiten van de 108 overeenkomen met je behoeften. Hoewel comfortabel en capabel, kunnen bestuurders die meer ruimte en kracht nodig hebben, een model uit een hogere klasse prefereren.

Ten slotte, de aanschaf van een tweedehands Peugeot 108 kan een slimme zet zijn. Met de juiste aandachtspunten in gedachten – van het controleren van de onderhoudsgeschiedenis tot het maken van een grondige proefrit – kun je een betrouwbare en stijlvolle metgezel vinden die je nog vele jaren van dienst zal zijn.

Voel je je aangetrokken tot de charme en het praktische karakter van de Peugeot 108? Dan is het misschien tijd om dichterbij te kijken en zelf te ervaren wat deze compacte stadsauto te bieden heeft. Wie weet, misschien rij jij binnenkort wel rond in je eigen Peugeot 108, klaar om elke stedelijke uitdaging aan te gaan.

Veel gestelde vragen

Welke motoropties zijn beschikbaar voor de Peugeot 108?

De Peugeot 108 wordt meestal aangeboden met een 1.0 liter driecilinder benzinemotor. Er zijn varianten beschikbaar met verschillende vermogensinstellingen, meestal rond de 68 tot 72 pk.

Wat is het brandstofverbruik van de Peugeot 108?

Het brandstofverbruik van de Peugeot 108 is relatief laag, wat het een economisch voordelige keuze maakt voor stadsverkeer en korte ritten. Gemiddeld verbruikt de auto ongeveer 4.1 tot 4.3 liter per 100 kilometer, afhankelijk van de specifieke uitvoering en rijomstandigheden.

Is de Peugeot 108 een goede auto voor lange afstanden?

Hoewel de Peugeot 108 voornamelijk ontworpen is voor stadsgebruik, kan het ook geschikt zijn voor kortere lange afstanden. Echter, vanwege de compacte grootte en het motorvermogen, is het mogelijk minder comfortabel op de snelweg en bij hoge snelheden in vergelijking met grotere auto’s.

Hoe ruim is de Peugeot 108?

De Peugeot 108 is een compacte auto, dus het is ideaal voor individuen of kleine gezinnen. Het heeft ruimte voor vier personen, maar de achterruimte kan krap zijn voor volwassenen. De bagageruimte is relatief klein, maar voldoende voor dagelijkse boodschappen of kleine uitstapjes.

4.4/5 - (40 stemmen)

Plaats een reactie