Renault Megane – Bekende problemen

De Renault Mégane is een populaire middenklasser die al vele jaren in productie is. Net als bij andere automodellen, hebben ook sommige versies van de Renault Mégane te maken gehad met diverse problemen. Voor de versies vanaf 2016, en het model ervoor, zijn er enkele bekende problemen geïdentificeerd die potentiële kopers en eigenaren moeten kennen.

 

Evolutie van de Renault Mégane modellen

De Renault Mégane heeft verschillende versies en generaties gekend, waaronder:

 • Renault Mégane I (1995-2002): De eerste generatie Mégane, verkrijgbaar in diverse carrosserievarianten, waaronder een hatchback, coupé, sedan, en cabriolet.
 • Renault Mégane II (2002-2009): Met een opvallend design en verbeterde technologieën. Verkrijgbaar in versies als hatchback, coupé-cabriolet, sedan, en stationwagon.
 • Renault Mégane III (2008-2016): Deze generatie bracht een meer gestroomlijnd design en geavanceerdere technologieën.
 • Renault Mégane IV (2016-heden): Een modern design, betere technologie en meer geavanceerde veiligheidskenmerken.

 

Verschil tussen de Renault Mégane III en IV?

verschil tussen renault megane 3 en 4 (oude en nieuwe)

 1. Uiterlijk: De Mégane IV heeft een moderner en gestroomlijnder ontwerp dan de Mégane III.
 2. Technologie: De nieuwste generatie is uitgerust met geavanceerdere technologie, waaronder een groot touchscreen-display en een geoptimaliseerd infotainmentsysteem.
 3. Motoren: De Mégane IV biedt een breed scala aan motoropties, waaronder zuinigere en krachtigere varianten.
 4. Comfort: Met verbeterde zitplaatsen en een geoptimaliseerde wegligging biedt de Mégane IV een comfortabelere rijervaring.
 5. Veiligheid: De nieuwste generatie bevat geavanceerde veiligheidskenmerken zoals rijstrookassistentie en automatische noodremhulp.

De Renault Mégane blijft zich evolueren met elke generatie. De IV-generatie biedt een mix van stijl, comfort en technologie die het overwegen waard is voor diegenen die op zoek zijn naar een betrouwbare middenklasser.

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Wat zijn bekende problemen bij de Renault Mégane III en IV?

Als je overweegt een Renault Mégane III of IV aan te schaffen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de bekende problemen bij deze modellen. Hoewel de Mégane IV van na 2014 is, kan de Mégane III, afhankelijk van het productiejaar, ook enkele van deze problemen ondervinden.

 

Renault Mégane III (2008-2016):

 1. Elektrische problemen: Er zijn meldingen van problemen met de elektronica, vooral met het infotainmentsysteem en de dashboardverlichting.
 2. Koelsysteem: Sommige versies hebben last van een ineffectief koelsysteem, wat kan leiden tot oververhitting.
 3. Remsysteem: Onregelmatige slijtage van remblokken en -schijven is een gemeld probleem.
 4. Ophanging: Oudere Mégane III-modellen kunnen te maken krijgen met ophangingsproblemen die de ritkwaliteit beïnvloeden.

 

Renault Mégane IV (2016-heden):

 1. Elektrische problemen: Het elektrische systeem, in het bijzonder het infotainmentsysteem en dashboardlichten, kan kuren vertonen.
 2. Koelsysteem: Zoals bij het voorgaande model zijn er rapporten over problemen met het koelsysteem.
 3. Remsysteem: Zorg ervoor dat de remmen gelijkmatig slijten en naar behoren functioneren.
 4. Ophanging: Controleer op tekenen van ophangingsproblemen, vooral als de auto veel kilometers heeft gemaakt.
 5. Elektronica: Test alle elektronische functies uitvoerig, van de airconditioning en cruise control tot de automatische ruitenwissers en sensoren zoals de lichtsensor of regensensor.

 

Station (Estate) modellen hebben nog wat extra aandachtpunten

blauwe Renault Megane station estate diesel 2019

Hoewel veel van de aandachtspunten voor de Mégane Estate III en IV vergelijkbaar zijn vanwege het delen van het basisplatform, kunnen er verschillen zijn afhankelijk van updates, verbeteringen en veranderingen die Renault heeft doorgevoerd tussen de generaties. Laten we de specifieke aandachtspunten voor beide modellen afzonderlijk behandelen:

Renault Mégane Estate III (2008-2016):

 1. Achterklep en scharnieren: De vroege modellen kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen aan de scharnieren van de achterklep. Controleer op speling en luister naar piepende geluiden.
 2. Waterlekkage: Vooral bij modellen van vóór 2012 kunnen er meldingen zijn van waterlekkage rond de achterruiten of het dak, vooral als ze zijn uitgerust met een panoramadak.
 3. Ophanging achter: Controleer op oneven slijtage van de achterbanden en luister tijdens een proefrit naar mogelijke geluiden van de achterophanging.
 4. Elektronica: Eerdere Mégane III-modellen kunnen problemen hebben met elektronica, waaronder de sensoren voor het achteruitrijden.
 5. Bodem van de bagageruimte: Controleer op tekenen van roest of vocht, vooral in de hoeken.

Renault Mégane Estate IV (2016-heden):

 1. Infotainment systeem: De Mégane IV heeft een geavanceerder infotainment systeem. Zorg ervoor dat dit soepel werkt en update naar de nieuwste softwareversie.
 2. Automatische achterklep: Sommige nieuwere modellen zijn uitgerust met een automatisch openende en sluitende achterklep. Controleer of dit mechanisme soepel werkt.
 3. Waterlekkage: Hoewel verbeterd ten opzichte van het vorige model, blijft het een goed idee om de bagageruimte te controleren op tekenen van vocht, vooral rond de afdichtingen.
 4. Ophanging: De IV generatie heeft een verfijndere ophanging. Controleer toch op mogelijke geluiden of slijtage, vooral bij modellen met een hogere kilometerstand.
 5. LED-verlichting: Sommige Mégane IV Estates hebben LED-achterlichten. Controleer of ze allemaal correct functioneren, omdat vervanging duurder kan zijn dan traditionele lampen.

 

Motorkeuze en versnellingsbak Mégane 3 en 4

motor renault megane 4 - 2016-2023

Renault Mégane III (2008-2016)
Type brandstof Motor Uitvoering
Benzine 1.2 TCe Handgeschakeld/Automaat
1.4 TCe Handgeschakeld
1.6 16V Handgeschakeld
2.0 16V Handgeschakeld/Automaat
2.0 TCe (RS-variant) Handgeschakeld
Diesel 1.5 dCi Handgeschakeld/Automaat
1.6 dCi Handgeschakeld
1.9 dCi Handgeschakeld/Automaat
2.0 dCi Handgeschakeld/Automaat
Renault Mégane IV (2016-heden)
Type brandstof Motor Uitvoering
Benzine 1.2 TCe Handgeschakeld/Automaat
1.3 TCe Handgeschakeld/Automaat
1.6 TCe (RS-variant) Handgeschakeld/Automaat
1.8 TCe (RS-variant) Handgeschakeld/Automaat
Diesel 1.5 dCi Handgeschakeld/Automaat
1.6 dCi Handgeschakeld/Automaat
1.7 dCi Handgeschakeld/Automaat

Verkoopwaarde en Onderhoudskosten

Renaults staan over het algemeen bekend om hun redelijke onderhoudskosten. Echter, net als bij elke auto, kunnen de kosten oplopen naarmate de auto ouder wordt. Wat betreft de verkoopwaarde, de Mégane heeft een redelijke waardevastheid, maar dit hangt sterk af van de staat van de auto en het aantal gereden kilometers.

 

Rijervaring en Interieur

interieur renault megane 4 - 2018 - binnenkant - dashboard

Veel eigenaren prijzen de Renault Mégane om zijn comfortabele rijervaring, zeker voor langere afstanden. De nieuwere modellen, vooral de Mégane IV, bieden een interieur van hoge kwaliteit met comfortabele zitplaatsen en een intuïtieve lay-out.

 

Brandstofefficiëntie

De Renault Mégane heeft verschillende motoropties beschikbaar, waaronder benzine, diesel en zelfs enkele hybride versies. Afhankelijk van de gekozen motor kan de brandstofefficiëntie variëren, maar over het algemeen staan Méganes bekend om hun goede brandstofeconomie, vooral de dieselmodellen.

 

Veiligheid

Renault heeft altijd prioriteit gegeven aan veiligheid, en de Mégane is hierop geen uitzondering. Naast de standaard veiligheidsvoorzieningen zijn nieuwere modellen uitgerust met geavanceerde veiligheidssystemen zoals dodehoekbewaking en adaptieve cruise control.

 

Aankoopadvies Renault Mégane

renault megane iv zwart 2020 benzine achterkant

De Renault Mégane is door de jaren heen een betrouwbare keuze gebleken voor velen. Maar zoals bij elke tweedehandse auto-aankoop, zijn er enkele specifieke zaken waar je op moet letten voordat je je handtekening zet.

 

Waarop letten bij aankoop van een Renault Mégane III (2008-2016) en IV (2016-heden):

 1. Servicegeschiedenis: Een duidelijke en consistente onderhoudsgeschiedenis is essentieel. Regelmatig onderhoud is een teken dat de auto goed verzorgd is.
 2. Elektronica:
  • Mégane III (vooral 2008-2012): Er zijn meldingen van problemen met de elektronica, met name met het infotainment-systeem en de dashboardverlichting.
  • Mégane IV (vooral 2016-2018): Sommige modellen hebben issues met het moderne infotainment-systeem en de connectiviteit met smartphones.
 3. Banden: Controleer op gelijkmatige slijtage en tekenen van vroegtijdige slijtage, vooral bij modellen met grotere velgen of sportieve uitvoeringen.
 4. Rijtest:
  • Mégane III: Let op trillingen of problemen met de automatische transmissie, vooral in modellen van rond 2010.
  • Mégane IV: Wees alert op de responsiviteit van het adaptieve stuur- en ophangingssysteem in de nieuwere modellen.
 5. Carrosserie: Bij modellen van vóór 2014 (vooral Mégane III), kijk extra uit voor roestvorming rond de wielkasten en de onderkant van de portieren.
 6. Vloeistoffen:
  • Mégane III (vooral 2008-2011): Er zijn meldingen van olielekkages en koelvloeistofproblemen.
  • Mégane IV: Let op de kwaliteit van de motorolie en eventuele lekkages.
 7. Interieur:
  • Mégane III: Controleer de staat van de stoelbekleding en het centrale consolegebied op tekenen van slijtage of defecten.
  • Mégane IV: Hoewel het interieur over het algemeen van betere kwaliteit is, is het nog steeds belangrijk om alle knoppen, schakelaars en het touchscreen te testen op functionaliteit.

Deel gerust jouw ervaring met deze auto hieronder!

4.7/5 - (6 stemmen)

Plaats een reactie