De beste 5 elektrische auto’s van 2022

Hier lees je de top 5 van de beste / populairste elektrische auto’s van 2022!

Elektrisch rijden wordt meer en meer de norm. Auto’s op fossiele brandstoffen worden meer en meer in de ban gedaan en op den duur zal iedereen over moeten stappen op een elektrische auto. De overheid probeert ons alvast de goede richting op te duwen door een subsidieregeling, die het elektrisch rijden extra aantrekkelijk maakt. De subsidie valt aan te vragen tot en met 2024, maar er is wel een jaarlijks subsidieplafond. Je kunt de subsidie steeds vanaf het begin van het kalenderjaar aanvragen, totdat de pot leeg is. Wanneer je gebruik wilt maken van de subsidie dan moet je er dus voor zorgen dat je op tijd een aanvraag doet. De subsidie voor het jaar 2022 is vastgesteld op €3.350. Dit bedrag krijg je ineens uitgekeerd als je een elektrische auto koopt. Wanneer je een auto aanschaft via private lease, dan krijg je maandelijks een bedrag uitgekeerd. Het totale subsidiebedrag wordt dan verspreid over 48 maanden, zodat je maandelijks een korting hebt op de leaseprijs.

top 5 elektrische auto's 2022

Elektrisch rijden heeft duidelijk meer voordelen

Veel mensen zien het nut van elektrisch rijden wel in, maar zijn terughoudend vanwege de betrouwbaarheid en de prestaties van deze auto’s. In de beginjaren van het elektrisch rijden was de actieradius van de meeste elektrisch aangedreven auto’s inderdaad nog vrij beperkt, maar de nieuwste modellen halen met gemak wel een afstand van 300 tot zelfs wel boven de 500 kilometer. Inmiddels is de doorontwikkeling van de elektrische auto zo ver gevorderd dat elektrisch rijden momenteel duidelijk meer voordelen heeft dan het rijden op fossiele brandstoffen. Het enige minpuntje dat vaak nog overblijft is de prijs. Het prijsverschil tussen een elektrische auto en hetzelfde merk en model op fossiele brandstof is vaak nog wel duidelijk aanwezig. Met de eerder genoemde subsidie wordt die ‘pijn’ een beetje verzacht.

bereik elektrische wagens

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Wat is een goede elektrische auto?

Maar wat is nu een goede elektrische auto? In de basis zijn alle nieuwe auto’s tegenwoordig goed te noemen, maar er valt natuurlijk wel onderscheid te maken. De kwaliteit van een auto hangt vaak ook samen met de populariteit van een auto, vandaar dat we hieronder een top 5 weergeven op basis van verkoopcijfers gecombineerd met de waardering voor de betreffende auto. Hier dus een top 5 van de beste / populairste elektrische auto’s van dit moment. Hier valt natuurlijk wel bij aan te merken dat de meest recente verkoopcijfer er niet in mee zijn genomen, dus het kan zijn dat er inmiddels een andere rangschikking is. De prestaties en verkoopcijfers van veel elektrische auto’s liggen daarnaast sowieso dicht bij elkaar.

 

 

 

#1 Kia e-Niro

kia e-niro elektrische auto suv

Al ruim twee jaar staat de Kia e-Niro bovenaan de lijst als het gaat om populariteit. Hoewel op de voet gevolgd door de andere modellen hieronder, zijn van deze auto het meest verkocht wanneer we kijken naar elektrisch aangedreven auto’s. De E-Niro is verkrijgbaar vanaf een prijs van €35.995 en is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: Comfort Line, Dynamic Line, DynamicPlus Line en Executive Line. De verschillen tussen de verschillende uitvoeringen zitten hem deels in de prestaties, maar vooral ook in de vele extra’s die er mogelijk zijn op het gebied van comfort en het vergroten van het rijplezier.

kia e-niro achterkant elektrische auto grijs zwart kia e-niro binnenkant dashboard interieur

De e-Niro heeft met een 39,2 kWh batterij een actieradius van 289 kilometer en met een 64 kWh batterij 455 kilometer. Uiteraard kunnen deze cijfers afwijken door de manier waarop je rijdt, het aantal passagier of de weersomstandigheden. Alle modellen hebben standaard veel vernieuwende technieken, zoals een smart key, adaptive cruise control, actieve rijbaanassistentie, een achteruitrijcamera en nog heel veel meer. Alle aspecten samen maken dat de Kia e-Niro momenteel de meest populaire elektrische auto is.

 • vanaf prijs €35.995,-
 • actieradius 455 km
 • snellaad optie – 30 min = 50% aan energie
 • netto bijtelling €130,- p/m
 • SUV

 

#2 Skoda Enyaq iV

skoda enyaq iv 4 elektrische auto

Een goede tweede in deze rangschikking is een auto die pas in 2021 op de markt geïntroduceerd is en die al aardig op weg is de Kia e-Niro van de eerste plaats te verdrijven. De Enyaq iV, met een Volkswagen accu, is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: 60, 80 of Sportline. De 60 (verwijzend naar de accu) heeft een actieradius van 340 of 390 kilometer, de 80 en de Sportline kunnen met een 80x accu een actieradius van maar liefst 537 kilometer bereiken.

skoda enyaq iv 4 voorkant grille neusskoda enyaq iv achterkant

Uiteraard is het exacte aantal kilometers natuurlijk weer afhankelijk van je rijstijl en de omstandigheden. Het mooie aan de Enyaq iV is dat je een hele ruime keuze aan design selecties hebt: EcoSuite, Lodge, Loft, Lounge, Sportline en Suite. Zo kun je jouw auto helemaal naar eigen wens uit laten voeren. De Sportline versie met vierwielaandrijving kan in slechts 6,2 seconden.

 • 13 inch multimedia scherm
 • kan 1200kg trekken
 • maximaal actieradius 537 km
 • zakelijk rijden = €157 bijtelling p/m
 • vanaf prijs = €42.180,-
 • SUV model

 

#3 Ford Mustang Mach-E

ford mustang mach-e elektrische auto

Je moet er wel even de portemonnee voor trekken, maar blijkbaar hadden veel mensen in 2021 het er toch voor over om in een Ford Mustang Mach-E te kunnen rijden. Wat maakt deze auto, naast zijn prachtige vormgeving, nu precies zo populair. De auto heeft ten eerste een ruim rijbereik van 440 kilometer. Dit valt met een krachtigere accu zelfs uit te breiden tot 610 kilometer.

ford mustang e-mach interieur binnenkant dashboard ford mustang e-mach elektrische auto achterkant

De auto doet de naam Mustang echt eer aan met een maximale kracht van bijna 300 pk. De auto is standaard voorzien van een achteruitrijcamera, adaptive cruise control, lane centring assist, cross traffic alert en nog veel meer. Qua comfort kom je bij de standaard uitvoering ook niets te kort, maar wil je toch nog meer dan heb je ook nog eens de keuze uit tal van opties die de Ford Mustang Mach-E nog interessanter en comfortabeler maken. De Mustang Mach-E is verkrijgbaar vanaf iets meer dan €52.000.

 • rijwijdte 440 km – 610 km
 • 300 pk
 • 10 minuten opladen = 119 km rijden
 • 0-100 in 3,7 seconde
 • prijs €52.000,-

 

#4 Tesla Model 3

Tesla Model 3 blauw zijkant achterkant

De Tesla is dé elektrische auto van het eerste uur. De populariteit van de auto stamt dan ook voornamelijk uit de voorgaande jaren. Wanneer we kijken naar het afgelopen jaar, dan zien we een halvering in het aantal aangeschafte auto’s. Toch verdient de Tesla Model 3 nog een notering in de top 5 van beste danwel populairste elektrische auto’s van 2021. Belangrijke kenmerken van de Tesla Model 3 zijn de actieradius en de snelheid. De auto bereikt een topsnelheid van 100 kilometer per uur in slechts 3,3 seconden.

tesla model 3 rood voorkant zijkant bovenkant tesla model 3 binnenkant interieur dashboard

Daarnaast heeft de auto een rijbereik van maximaal 614 kilometer. Wanneer we kijken naar enkele andere kenmerken, dan springt ook de veiligheid er zeker uit. De constructie van de Tesla Model 3 wordt gevormd door een combinatie van staal en aluminium, wat ervoor zorgt dat het model maar liefst 4 keer zijn eigen gewicht kan weerstaan in geval van een botsing. Mede door enkele andere veiligheidsmaatregelen krijgt de auto dan ook een 5-sterrenscore op het gebied van veiligheid, op alle fronten.

 • groot actieradius van 614 km
 • 0-100 in 3,3 seconde
 • AWD (4 wiel aandrijving)
 • topsnelheid 261 km p/u
 • 15 minuten opladen = 275 km rijden
 • Prijs €49.980,-

 

#5 Volkswagen ID.4

volkswagen id4 elektrische auto rood zijkant

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de nummer 5 uit deze lijst er al een keer instaat. De Volkswagen ID.4 is namelijk de grote broer van de Skoda Enyaq iV, maar dan de wat luxere en duurdere versie daarvan. De Skoda Enyaq iV maakt namelijk (voor een deel) gebruik van de accu en technologie van de Volkswagen ID.4. Ook dit is een nieuwe elektrische auto op de markt die snel in populariteit is toegenomen. De auto is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Pure, Pro en GTX.

volkswagen id4 elektrische suv interieur dashboard volkwagen id4 vw suv achterkant blauw

Het actieradius van de auto loopt uiteen van 344 kilometer tot maximaal 520 kilometer, wat alle modellen qua rijbereik zeer betrouwbaar maakt. Standaard is de Volkswagen ID.4 uitgevoerd met technologische snufjes als Lane Assist, Adaptive Cruise Control, een navigatiesysteem, airconditioning en parkeersensoren (zowel voor als achter). De vormgeving van zowel het exterieur als interieur is zeer fraai en de auto is comfortabel en ruim. Het is een uitstekende elektrische auto voor het hele gezin.

 • actieradius 344 – 520 km
 • prijs €39,790
 • bijtelling €139 p/m
 • private lease v.a. €649,-
 • SUV model
5/5 - (14 stemmen)

Plaats een reactie