Waar staat PHEV voor?

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, dan heb je vast en zeker wel eens gehoord van een PHEV. Maar waar staat deze afkorting eigenlijk voor? In dit artikel leggen we het je graag uit.

PHEV betekenis

PHEV staat voor Plug-in Hybrid Electric Vehicle, oftewel een oplaadbare hybride auto. Dit type auto heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor en kan worden opgeladen via een stekker. Hierdoor kun je een bepaalde afstand rijden op alleen elektriciteit, voordat de verbrandingsmotor wordt ingeschakeld. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot, waardoor PHEV’s populair zijn bij automobilisten die graag milieubewust rijden.

dashboard van een phev auto - autocup

Hoe werkt een PHEV?

Een PHEV heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. De elektromotor wordt aangedreven door een accu die kan worden opgeladen via een stekker. Als de accu voldoende is opgeladen, kun je een bepaalde afstand rijden op alleen elektriciteit. Wanneer de accu bijna leeg is, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Deze kan dan de elektromotor ondersteunen of de auto volledig aandrijven.

kia niro phev zwart 2020

Wat zijn de voordelen van een PHEV?

Een PHEV heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gewone benzine- of dieselauto. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Milieuvriendelijker rijden

Een PHEV stoot minder CO2 uit dan een gewone auto, omdat je een deel van de tijd op elektriciteit rijdt. Hierdoor draag je bij aan een beter milieu en kun je zelfs geld besparen op de wegenbelasting.

Goedkoper rijden

Doordat je een deel van de tijd op elektriciteit rijdt, bespaar je op brandstofkosten. Ook kun je profiteren van belastingvoordeel en subsidies, waardoor een PHEV in sommige gevallen zelfs goedkoper kan zijn dan een gewone auto.

Comfortabel rijden

Een PHEV is vaak voorzien van allerlei luxe opties, zoals een automatische transmissie, cruise control en een navigatiesysteem. Hierdoor rij je comfortabeler en kun je ontspannen op je bestemming aankomen.

Flexibel rijden

Met een PHEV heb je de flexibiliteit om zowel lange als korte afstanden te rijden. Als je een lange afstand gaat rijden, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Voor korte afstanden kun je de auto opladen en volledig elektrisch rijden.

kia niro 1.6 phev plugin hybrid

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Waarom kiezen voor een PHEV?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een PHEV. Zo kun je bijvoorbeeld geld besparen op brandstofkosten en profiteren van belastingvoordeel en subsidies. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu, omdat een PHEV minder CO2 uitstoot dan een gewone auto. Hiermee kun je een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst. Ook is het rijden van een PHEV vaak comfortabeler vanwege de luxe opties en het soepelere rijgedrag.

PHEV’s vergelijken

Als je overweegt om een PHEV te kopen, dan is het belangrijk om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw persoonlijke situatie. Hierbij is het belangrijk om te letten op factoren zoals de actieradius van de elektrische motor, de grootte van de accu en de laadtijd. Daarnaast spelen ook zaken als de prijs, het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 een rol.

5/5 - (2 stemmen)

Plaats een reactie