Hoe bepaal je de waarde van jouw auto en hoe onderhandel je over de prijs?

Wil je jouw auto verkopen dan is het belangrijk om de waarde van de auto te weten. Zo kun je een realistische vraagprijs bepalen en weet je ook waar je ongeveer op moet rekenen als je gaat onderhandelen over de prijs. Hieronder vind je enkele tips om de waarde van je auto te bepalen en hoe je het beste kunt onderhandelen.

Doe onderzoek naar wat je auto waard is

Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen naar de waarde van je auto. Zo kun je bijvoorbeeld online verschillende tools gebruiken, zoals de ANWB Koerslijst of via een autoveiling een bod op je auto laten doen. Hiermee krijg je een indicatie van de waarde van je auto op basis van merk, model, bouwjaar, kilometerstand en andere kenmerken. Daarnaast kun je ook kijken naar vergelijkbare auto’s die te koop staan in jouw omgeving en wat de vraagprijs daarvan is.

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Hoe is de staat van de auto?

Naast de algemene kenmerken van de auto is ook de staat van de auto van belang voor de waardebepaling. Als de auto goed onderhouden is en weinig schade heeft, zal de waarde hoger zijn dan wanneer er veel mankementen zijn. Zorg er daarom voor dat je de staat van de auto goed kent en deze zo eerlijk mogelijk beschrijft bij de verkoop.

Zijn er extra’s en/of accessoires te benoemen?

Eventuele extra’s en accessoires, zoals een navigatiesysteem, airconditioning of een trekhaak, kunnen de waarde van de auto ook beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat je deze extra’s en accessoires vermeldt bij de verkoop en dat je hiermee rekening houdt bij de vraagprijs.

binnenkant auto kia stonic

Onderhandel over de verkoopprijs

Als je eenmaal de waarde van je auto hebt bepaald, kun je de vraagprijs bepalen. Houd er rekening mee dat potentiële kopers vaak willen onderhandelen over de prijs. Wees daarom bereid om hierover te praten en zorg dat je de argumenten voor jouw vraagprijs goed kunt onderbouwen. Verder kun je ook onderhandelen over eventuele extra’s, zoals accessoires, of over de betalingstermijn.

Maak een verkoopcontract voor je auto

Als je het eens bent geworden over de prijs, is het belangrijk om een verkoopcontract op te stellen. Hierin staan de afspraken tussen jou en de koper, zoals de prijs, de staat van de auto, eventuele gebreken, de betalingswijze en de leveringsdatum. Zorg ervoor dat het contract duidelijk en volledig is, zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan.

verkoopcontract auto

Voorbeeld verkoopcontract auto

Tussen
Naam verkoper:
Adres verkoper:
Telefoonnummer verkoper:

En

koper: [naam koper]
Adres koper:
Telefoonnummer koper:

Is overeengekomen als volgt:

Verkoop en levering Verkoper verkoopt aan koper en koper koopt van verkoper de volgende auto:

  • Merk:
  • Model:
  • Kenteken:
  • Bouwjaar:
  • Kilometerstand:
  • Overige kenmerken en accessoires:

De auto wordt geleverd in de staat waarin deze zich bevindt op het moment van verkoop, zonder garanties van verkoper. De auto wordt geleverd op [datum van levering] op het adres van verkoper.

Koopprijs
De koopprijs voor de auto bedraagt [bedrag in euro’s] en wordt betaald door koper aan verkoper op de volgende manier: [betalingstermijn en -wijze]. Na ontvangst van de betaling zal verkoper het kentekenbewijs en de autopapieren overdragen aan koper.

Garanties
Verkoper garandeert dat hij de eigenaar is van de auto en dat er geen beslagen of andere beperkingen op de auto rusten. Verkoper garandeert verder dat de auto vrij is van gebreken die de veiligheid of het normale gebruik van de auto beïnvloeden.

Aansprakelijkheid
Verkoper is niet aansprakelijk voor schade aan de auto na de levering, tenzij deze schade het gevolg is van een gebrek dat reeds aanwezig was op het moment van levering en dat niet bekend was bij de verkoper.

Risico
Het risico van de auto gaat over op koper op het moment van levering.

Verzekering
Verkoper is verplicht om de auto te verzekeren tot aan de levering. Koper is verantwoordelijk voor de verzekering vanaf het moment van levering.

Verplichtingen koper
Koper is verplicht om de auto te onderhouden en te gebruiken conform de geldende wet- en regelgeving. Koper is verder verplicht om de auto te verzekeren en de belastingen en verzekeringen tijdig te betalen.

Verplichtingen verkoper
Verkoper is verplicht om alle autopapieren, inclusief het kentekenbewijs, over te dragen aan koper op het moment van levering. Verkoper is verder verplicht om de auto in goede staat van onderhoud en zonder gebreken te leveren.

Geschillen
Eventuele geschillen tussen verkoper en koper zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter.

Slotbepalingen
Dit contract vormt de gehele overeenkomst tussen verkoper en koper en kan alleen schriftelijk worden gewijzigd. Eventuele aanvullende afspraken worden schriftelijk vastgelegd en maken deel uit van dit contract. Dit contract is bindend voor verkoper en koper en kan niet worden overgedragen aan derden zonder schriftelijke toestemming van de andere partij.Verkoper en koper hebben dit contract gelezen en begrijpen de inhoud ervan. Beide partijen hebben een exemplaar van dit contract ontvangen.|

Verkoper:
Naam:
Handtekening:
Datum:

Koper:
Naam:
Handtekening:
Datum:

5/5 - (10 stemmen)

Plaats een reactie