9 tips om probleemloos met je auto de winter door te komen

Januari, februari, en maart zijn de koudste maanden in Nederland en dat zijn ook precies de maanden dat je meer pech en problemen met je auto kunt ervaren. Met deze 8 tips ben je beter voorbereid en kun je tevens een aantal problemen voorkomen waar je in de winter mee te maken kunt krijgen. Zo voorkom je tevens dat je te laat komt op je werk, of je je moet haasten.

 

#1 De meeste accu’s gaan kapot in de winter

kapotte auto accu winter

De lage temperaturen zorgen ervoor dat de meeste auto accu’s in de winter kapot gaan. Vaak zijn de eerste signalen en symptomen dat de auto al wat moeilijker start. De motor doet er langer over om te starten en dat betekent dat de startmotor meer inspanning moet leveren. Ook wanneer de accu slechter is dan zal het langer duren voordat de motor start. De startmotor zal alleen bij een volle en krachtige accu voldoende snelheid kunnen maken om de motor snel te starten.

accu vervangen kapot winter boschDe startmotor verbruikt veel energie en wanneer je accu aan zijn einde is dan merk je dat het starten moeizamer gaat. Bovendien kun je pech hebben dat de auto de dag erna helemaal niet meer wilt starten.

Tijdens de koude, natte, en donkere dagen wordt de accu ook meer belast. De verlichting, de kachel (aanjager), de achteruitverwarming, en de ruitenwissers verbruiken allemaal energie, en die wordt van de accu afgehaald. Nu zorgt de dynamo er natuurlijk voor dat de accu wordt bijgeladen, maar wanneer je diverse gebruikers hebt aanstaan dan verbruik je net zoveel energie van de accu als dat de dynamo oplevert, en dat betekent dat je accu nauwelijks wordt bijgeladen.

auto starten winter start stop knopZeker wanneer de auto moeilijk start dan trekt de startmotor de accu al voor een deel leeg en die achterstand wordt lastig ingehaald wanneer je accu niet meer in goede conditie is en je daarnaast ook nog verbruikers aan hebt staan zoals ruitenwissers, achteruit verwarming, de kachel, en de verlichting.

 • TIP: Wanneer je merkt dat je auto moeilijker start, dan is het tijd om de accu te laten vervangen. Wacht hier niet te lang mee want als je pech hebt dan kan het zomaar zijn dat een van de dagen erop de accu het echt begeeft.
 • TIP: Zorg dat je altijd startkabels bij je hebt in de winter.

Feiten

 • Een auto accu heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar.
 • De gemiddelde auto accu kost 130 euro inclusief montage.

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

#2 Bevroren ruiten ontdooien

bevroren ruit ontdooien auto winter

Een van de lastigste dingen waar je weinig tegen kunt doen zijn bevroren ruiten. Er zijn wel wat oplossingen om te voorkomen dat je ‘s-ochtends moet krabben. Denk bijvoorbeeld aan een hoes die je om je auto heentrekt. Daarmee voorkom je het tijdrovende krabben in de kou.

auto hoes dak ruiten sneeuw en ijsauto hoes voorruit sneeuw ijs

Voor wie een hoes teveel gedoe vind kan er ook voor kiezen om alleen een thermodeken over de voorruit heen te spannen. Echter blijf je dan alsnog met het probleem zitten dat de zijruiten, de spiegels, en de achterruit bevriezen. Veel minder tijd dan een hoes is het ook niet, dus je kunt dan beter alsnog een hoes kopen.

Wat altijd handig is om bij de hand te hebben is:

 • Een spray (de-icer) waarmee je ruiten kunt ontdooien
 • Een ijskrabber

De tips die we je mee willen geven:

 • TIP: Start eerst de motor, zet de ventilatie op de voorruit aan (op max), en zet de achterruit verwarming aan. Begin daarna pas met het ontdooien van de ruiten met een spray.
 • TIP: Gebruik NOOIT warm water om de ruiten te ontdooien. Je ruiten kunnen kapot springen.

 

#3 Gebruik de juiste ruitenwisservloeistof

antivries ruitenwisservloeistof winter auto

In de winter zal je meer gebruik maken van je ruitenwissers en ruitenwisser vloeistof. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een vol reservoir. Dit kun je zelf eenvoudig bijvullen.

ruitenwisservloeistof zomer winter verschilEr zijn 2 soorten ruitenwisservloeistoffen. Zo heb je de roze zomervariant en de blauwe wintervariant. De roze versie is niet geschikt voor gebruik in de winter want die vloeistof kan namelijk bevriezen. Dat betekent dat je ruitenwissersproeier niet of slecht werkt en dat de vloeistof die je op de ruit sproeit voor ijsvorming kan zorgen waardoor je niets meer ziet. Gebruik dus beslist alleen de blauwe antivries ruitenwisservloeistof.

Mocht je de auto klaar willen maken voor de winter en de vrieskou, en nog roze vloeistof in het reservoir hebben zitten, dan kun je die het beste eerst leegmaken. Blijf net zo lang sproeien totdat het reservoir leeg is. Vul daarna pas het reservoir met de blauwe ruitenwisservloeistof.

 • TIP: Koop een ruitenwisservloeistof (antivries) die minimaal voor -15 graden is. -20, -22, en zelfs -45 bestaat.

 

#4 Zorg voor een goede set ruitenwissers

goede ruitenwissers voor in de winter

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de ruitenwissers belangrijk tijdens natte en koude dagen. Probeer te voorkomen dat je de ruitenwissers gebruikt wanneer er nog ijs op de ruit zit. Mochten de ruitenwissers over de bevroren voorruit schrapen dan gaan ze stuk. Het gevolg is dat ze strepen achterlaten en de ruit niet mooi egaal droog vegen.

Ruitenwissers kun je zelf ook makkelijk vervangen. Let er bij het kopen op dat ze wel voor jouw merk en type auto zijn. Niet bij alle auto’s is de linker ruitenwisser even lang als de rechter. Vergelijk de lengte voordat je ze plaatst.

Je kunt van verschillende merken ruitenwissers kopen. Bosch is een van de beste merken, en tevens goed betaalbaar. De gemiddelde prijs voor een set Bosch ruitenwissers is €30,-.

 • TIP: Gebruik je ruitenwissers niet op een bevroren voorruit.

 

#5 Beslagen ruiten tijdens natte en koude dagen verhelpen

beslagen ruiten verhelpen natte koude dagen regen

Veel auto’s hebben last van beslagen ruiten tijden natte en koude dagen. Dit heeft te maken met de vochtigheidsgraad in de auto en de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Heb je bijvoorbeeld door de regen gelopen en stap je daarna de auto in, dan is de kans groot dat je ramen hierdoor beslaan.

Beslagen ruiten kun je verschillende manieren oplossen. Dit kan door:

 • De airco aan te zetten. De airco haalt het vocht uit de auto.
 • Een raam op een kiertje open te zetten in combinatie met de verwarming.
 • De ruiten behandelen met een anti condens middel.
 • Door vochtvreters te gebruiken in de auto. Houd ze wel in de gaten want als ze zijn verzadigd dan is het effect weg.

 

#6 Winterbanden hebben nut bij temperaturen onder de 7 °C

winterbanden kou nat ijs sneeuw

Winterbanden zijn geen overbodige luxe in de wintermaanden en bij koude dagen. Wanneer de temperaturen onder de 7 °Celsius komen dan dragen winterbanden bij aan de veiligheid en comfort. Het rubber van winterbanden blijft bij lage temperaturen zacht in tegenstelling tot zomerbanden. Hierdoor heb je met winterbanden meer grip bij lage temperaturen dan bij zomerbanden. Dat betekent dat de remweg korter is, en je bij glad weer minder snel glijdt of schuift. Ook in de sneeuw presteren winterbanden stukken beter.

Het is dus een fabel om te denken dat winterbanden alleen bedoeld zijn voor sneeuw. Aangezien in december, januari, februari, en maart de temperaturen regelmatig onder de 7 graden komt, is het dus een aanwinst om winterbanden onder je auto te hebben.

Ga je 2de hands winterbanden kopen, let er dan op dat de banden minimaal 5mm profiel hebben. Minder dan 5mm wil zeggen dat ze ook een stuk minder goed presteren. Nieuwe winterbanden hebben namelijk meer profiel dan zomerbanden.

 • TIP: Je kunt een set winterbanden + velg aanschaffen zodat je die eenvoudig kunt verwisselen.
 • TIP: Je kunt ook winterbanden online bestellen en die meenemen naar een garage om ze te verwisselen met de zomerbanden. Dit is vaak nog goedkoper dan ze bij de garage te kopen.

 

#7 Hoe verhelp je en voorkom je vastzittende deuren

vastzittende auto deur losmaken

Er is niets zo vervelend als ‘s-ochtends in de winter bij je auto komen en dat de deur niet open wilt. Hij zit vastgevroren en jij moet naar je werk. Het laatste wat je moet doen is hard trekken aan de deur zodat hij alsnog opengaat. Hieraan gaan veel deurrubbers kapot. Wat je beter kunt doen is een andere deur voorzichtig proberen te openen. Zodoende kun je toch in de auto komen. Zo kun je de auto starten en warm laten worden. Dan zal de deur gemakkelijk open gaan.

Mocht er geen enkele deur openwillen, dan kun je een kan met warm water (niet kokend heet) op de randen (omlijsting) van de deur gieten. Herhaal dit 2x tot 3x en de deur gaat binnen enkele minuten weer open.

 • TIP: Het voorkomen van vastgevroren deuren doe je door de deurrubbers in te vetten met bijvoorbeeld vaseline. Deurrubbers die vochtig zijn vriezen aan elkaar vast en met vaseline voorkom je dat de deurrubbers vochtig worden of blijven. Een dun laagje werkt al uitstekend.

 

#8 Voorkom dat je handrem vast gaat zitten

handrem auto zit vast koud buiten

Veel mensen gebruiken de handrem. Daar is op zich niets mis mee, maar wanneer je achterwielen uitgerust zijn met trommelremmen en niet met remschijven, dan kan het gebeuren dat de trommelrem bevriest in de remstand en de achterrem erop blijft staan ook al heb je de handrem omlaag gedaan. Heb je trommelremmen, gebruik dan in de winter of wanneer het vriest niet de handrem maar zet de auto in de 1e of 2e versnelling.

 • TIP: Gebruik de handrem niet bij het parkeren in de winter wanneer je trommelremmen hebt op de achterwielen maar zet hem in de 1e of 2e versnelling.

 

#9 Voorkomen dat je deur slot bevriest

bevroren deurslot auto ontdooien

De meeste auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Dat betekent dat je dan geen sleutel meer in de deur hoeft te steken. Mocht jouw auto nou hier niet mee uitgerust zijn, dan kan het gebeuren dat je op een koude winterdag niet meer de sleutel in het slot krijgt. Wat kun je dan doen?

 • TIP: Mocht de sleutel niet meer in het slot willen, dan kun je een spray gebruiken om het slot mee te ontdooien. Wanneer je die niet bij de hand hebt dan kun je ook een de-icer gebruiken welke je ook op de voorruit spuit. Dat werkt ook namelijk.
 • TIP: Om te voorkomen dat je slot bevriest kun je vaseline op de punt van je sleutel smeren en de sleutel vervolgens heen en weer bewegen in het slot. Daardoor zal het deurslot niet meer bevriezen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de sleutel vettig wordt bij iedere keer dat je hem in het slot steekt. Het wordt dan aanbevolen om de sleutel direct na gebruik te reinigen met een tissue of iets vergelijkbaars.
5/5 - (12 stemmen)

Plaats een reactie