Er zijn talloze auto’s van groot tot klein met kleine krassen of beschadigingen in de lak. Deze worden soms door jezelf veroorzaakt, maar vaak genoeg ook door andere mensen, bijvoorbeeld op het parkeerterrein van de supermarkt, kinderen die rond de auto spelen, of een opspattende steentje door een voorbijrijdende auto.
Ook een carwash kan oppervlakkige krasjes veroorzaken, en de kans op krassen bij een doe-het-zelf carwash in nog wat groter. Zand die in de borstels achterblijft is daar vaak de boosdoener. Gelukkig kunnen we de meeste oppervlakkige beschadigingen zelf repareren en weer onzichtbaar maken! Roest vereist echter een andere aanpak, en ook dat lees je hier terug.
Inhoudsopgave
Hoe is de autolak opgebouwd?
De autolak bestaat uit meerdere lagen voor duurzaamheid. Metalen delen worden vanuit de fabriek bedekt met een witte of grijze primer, die beschermt tegen roest en zorgt voor een goede hechting van de kleurlaag. De kleurlaag kan metaaldeeltjes bevatten, wat resulteert in een metallic lak. Metallic lak is kwetsbaarder en wordt daarom bedekt met een transparante laklaag, oftewel blanke lak. Deze laag zorgt ook voor extra glans.
Tegenwoordig worden er steeds meer kunststof delen op auto’s gemonteerd, denk maar aan bumpers en spatborden (beplating rond de wielkast). De kleur van het basismateriaal is dat vaak zwart.
Typen krassen
- Kras type 1: Diepe kras, grondlaag zichtbaar
- Kras type 2: Middeldiepe kras, kleurlaag aangetast
- Kras type 3: Oppervlakkige kras, blanke laklaag beschadigd
Kras type 1
Om een type 1 kras te verwijderen, breng je een kleurlaag aan met speciale verf van een autodealer of autospeciaalzaak. Gebruik een tandenstoker of naald om de lak aan te brengen en zorg voor een schone, vetvrije ondergrond. Laat de lak uitharden en polijst het gebied licht met een polijstpasta en een microvezeldoek.
Kras type 2
Voor een type 2 kras kun je een lakstift of verfpotje gebruiken. Breng de verf dun aan met een zacht sponsje en laat het drogen. Polijst oneffenheden met een polijstpasta en een microvezeldoek.
Kras type 3
Een type 3 kras kan verminderd worden met een krasverwijderaar of polijstpasta (scratch remover). Er zijn ook kraspennen die oneffenheden opvullen. Laat dit 24 uur drogen en herhaal indien nodig na enkele wasbeurten.
Auto in de was zetten
Door je auto in de was te zetten worden krassen minder zichtbaar en is er extra bescherming tegen weersinvloeden en lichte beschadigingen. Er zijn verschillende soorten was (wax), waarbij duurdere merken vaak betere resultaten bieden en eenvoudiger aan te brengen zijn.
Poetsmiddelen en krassen wegpoetsen
Meguiars, Valma, Turtle Wax, en Sonax zijn merken die uitstekende producten maken voor de verzorging van je auto, waaronder poetsmiddelen. Meguiars Scratch X 2.0 is het best geteste polijstmiddel en wordt op de voet gevolgd door de Sonax krasverwijderaar set, maar zo zijn er nog een heleboel andere merken en type poetsmiddelen die de klus klaren. Ieder merk heeft zo zijn eigen lijn om je auto weer in nieuwstaat te krijgen.
Oppervlakkige krassen verwijderen auto
Afhankelijk van de diepte van de kras kun je krassen minder zichtbaar maken. Oppervlakkige krassen verwijder je het best met een krasverwijderaar of licht polijstmiddel, verkrijgbaar bij een automaterialenwinkel. De kosten liggen tussen de € 10,00 en € 15,00 waardoor je zelf relatief goedkoop krassen kunt verwijderen.
Diepe krassen in autolak verwijderen
Voor diepere krassen met een witte kleur (type 1 of type 2) kun je een kleurkrijtje of lakstift gebruiken. Zorg ervoor dat je de beschadiging eerst goed schoonmaakt voor een betere hechting. Breng de verf zo dun mogelijk aan met een tandenstoker en laat deze goed drogen (bij voorkeur 24 uur) voordat je een polijstmiddel of kras verwijderingsmiddel gebruikt om het oppervlak glad te maken.
Schaafplekken op auto minder zichtbaar maken
Bij schaafplekken op de bumper of deur zonder zichtbare witte onderlaag is een lakstift af te raden. Gebruik in plaats daarvan een krasverwijderaar, polijstmiddel of kleurkrijtje. Poets altijd in een cirkelende beweging.
Krassen camoufleren met was (wax)
Een goede waxlaag maakt beschadigingen (type 3) vaak minder zichtbaar doordat het oneffenheden opvult. Gebruik echter geen wax of was de auto grondig als je van plan bent verf aan te brengen, want door de wax hecht de lak of verf minder goed.