Seat Arona – Bekende problemen

De Seat Arona is een hippe compacte SUV met een stijlvol uiterlijk, ruime binnenkant en indrukwekkende rijkwaliteiten. Toch heeft deze wagen enkele pijnpuntjes die je als eigenaar zou kunnen ervaren. In dit artikel duiken we in die kwesties en geven we je mogelijke oplossingen. Zo ben je helemaal op de hoogte, of je nu overweegt een Seat Arona te kopen of er al eentje op je oprit hebt staan. Belangrijk: deze issues gelden niet voor elke Arona, en veel exemplaren rijden probleemloos rond.

seat arona dashboard

Wat zijn de bekende problemen bij de Seat Arona?

De Seat Arona is een populaire auto die er mooi uitziet en vol zit met moderne snufjes. Maar net als bij alle auto’s zijn er bekende problemen die soms voorkomen. Veel mensen die deze auto rijden, en ook experts, hebben deze bekende problemen opgemerkt. Voor mensen die al een Arona hebben, is het handig om te weten welke bekende problemen er zijn, zodat ze erop kunnen letten. En voor mensen die overwegen er eentje te kopen, is het goed om alles te weten. Hier kijken we naar de bekende problemen waar sommige Arona-bestuurders mee te maken hebben gehad:

Gratis bod op je auto?

Auto Verkopen

Elektronische problemen

Het infotainmentsysteem van de Seat Arona heeft bij sommige eigenaren haperingen vertoond. Dit kan variëren van een traag reagerend touchscreen tot plotselinge herstarts van het systeem. Hoewel het niet bij alle modellen voorkomt, is het raadzaam om regelmatig software-updates uit te voeren om mogelijke bugs te verhelpen.

Problemen met de airconditioning

Een aantal Seat Arona-eigenaren heeft melding gemaakt van problemen met het airconditioningsysteem. Dit kan zich uiten in de vorm van onvoldoende koeling tijdens hete dagen of zelfs volledige uitval van het systeem. Het is essentieel om het systeem regelmatig te laten controleren en de koelvloeistof indien nodig bij te vullen.

Problemen met sensoren

De moderne technologie in de Seat Arona bevat diverse sensoren, zoals parkeersensoren en sensoren voor rijassistentie. Incidenteel kunnen deze sensoren defect raken of onjuiste waarschuwingen geven. Een regelmatige diagnose kan helpen om vroegtijdig problemen te detecteren en te verhelpen.

Motorproblemen

Enkele Seat Arona-modellen hebben gemeld dat ze problemen ondervinden met het start-stop-systeem, wat kan leiden tot een onregelmatige motorloop of zelfs uitval tijdens het rijden. Het is cruciaal om de motor regelmatig te laten inspecteren en te zorgen voor tijdige olie- en filterwissels.

Geluidsproblemen

Sommige eigenaren hebben aangegeven dat hun Seat Arona ongewenste geluiden of trillingen produceert, vooral bij hogere snelheden. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals wieluitlijning, bandenslijtage of zelfs losse onderdelen in de carrosserie.

Remproblemen

Het remsysteem is een van de meest cruciale veiligheidsaspecten van elk voertuig. Er zijn meldingen geweest van piepende remmen of een verminderd remvermogen bij de Seat Arona. Regelmatige inspectie en vervanging van remblokken en -schijven kan helpen om dergelijke problemen te voorkomen of te verhelpen.

seat arona wit 1.0 liter aardgas 2019

Is de Seat Arona uitgerust met een distributieriem of distributieketting?

De Seat Arona maakt gebruik van zowel de TSI-benzinemotoren als de TDI-dieselmotoren van de Volkswagen Groep. Over het algemeen zijn de TSI-benzinemotoren uitgerust met een distributieketting, terwijl de TDI-dieselmotoren vaak een distributieriem hebben.

Het is echter belangrijk om specifiek te kijken naar het motorcode of het bouwjaar van de Seat Arona die je op het oog hebt of bezit, omdat er verschillen kunnen zijn tussen de verschillende versies of jaren.

seat arona - zitruimte - binnenruimte - ruimte achterin

Met welke motor en versnellingsbak kun je de Seat Arona kopen?

Motor Handgeschakeld Automaat
1.0 TSI
1.5 TSI
1.6 TDI

seat arona laadruimte en wielen

Waarom een Seat Arona kopen en Aankoopadvies

De Seat Arona staat bekend als een avontuurlijke en stijlvolle keuze binnen de compacte SUV-markt. Met zijn opvallende uiterlijk en slimme technologie aan boord, trekt hij zowel jonge gezinnen als stadsbewoners aan. Zijn comfort en wendbaarheid maken hem ideaal voor druk stadsverkeer, terwijl hij op de open weg en tijdens weekenduitjes zijn ware karakter laat zien. Een auto die zowel praktisch als plezierig is.

Dit zijn de voordelen en sterke punten van de Arona:

 1. Modern Design:
  • De Seat Arona heeft een eigentijds en opvallend design, wat hem onderscheidt van veel andere auto’s in zijn klasse. Zijn scherpe lijnen en dynamische vorm maken hem aantrekkelijk voor een breed publiek.
 2. Wendbaarheid:
  • Dankzij zijn compacte formaat is de Arona zeer wendbaar, wat hem perfect maakt voor stadsritten waar je vaak moet manoeuvreren en parkeren in krappe ruimtes.
 3. Technologie aan boord:
  • De Arona is uitgerust met de nieuwste technologieën, waaronder een geavanceerd infotainmentsysteem, connectiviteitsopties en rijassistentiesystemen die het rijden veiliger en comfortabeler maken.
 4. Ruimte en Comfort:
  • Ondanks zijn compacte uiterlijk biedt de Arona verrassend veel ruimte binnenin, zowel voor passagiers als voor bagage. De zitplaatsen zijn comfortabel, en er is voldoende beenruimte voor alle inzittenden.
 5. Brandstofefficiëntie:
  • De motoren van de Arona zijn ontworpen met het oog op brandstofefficiëntie, wat betekent dat je meer kilometers kunt rijden op een tank en tegelijkertijd minder uitstoot.
 6. Veiligheid:
  • Veiligheid is een topprioriteit voor Seat, en dat is te zien aan de Arona. Met verschillende veiligheidsfuncties, zoals automatische noodremming en dodehoekdetectie, biedt de Arona een extra veiligheidsnet voor bestuurders en passagiers.

seat arona zilver grijs 2020 sportvelgen

Wat kost een Seat Arona ongeveer?

Wil je een Seat Arona 2de hands kopen dan moet je aan de onderstaande prijzen ongeveer denken. Let op, dit artikel is geschreven in oktober 2023 dus de prijzen kunnen afwijken op het moment dat je dit leest. De prijzen zijn gebaseerd op de 1.0TSI benzine, het meest verkochten model in Nederland. Ook is het ene model met meer opties uitgerust dan het andere, en dat kan een flink verschil in aanschafprijs maken.

Bouwjaar Kilometerstand Prijs
2017 33.546 km €15.900
2018 72.922 km €13.950
2018 33.443 km €18.950
2018 101.740 km €17.750
2019 18.344 km €21.450
2019 93.063 km €14.900
2020 17.893 km €20.900
2021 24.512 km €23.900
2022 9.042 km €27.500
2023 6.105 km €23.500

 

Aan welk onderhoud moet je denken voor de Arona?

Het regelmatig onderhouden van de Seat Arona is belangrijk om de auto in topconditie te houden. Hieronder zijn enkele algemene aanbevelingen. Hier kun je lezen wat onderdelen kosten.

 • Olie en oliefilter: Vervangen om de 15.000 km of eens per jaar, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet.
 • Luchtfilter: Vervangen om de 30.000 km.
 • Bougies: Vervangen om de 60.000 km voor benzinemotoren.
 • Remvloeistof: Vervangen om de twee jaar.
 • Koelvloeistof: Bij elke servicebeurt controleren en vervangen zoals aangegeven in het serviceboekje.
 • Distributieriem of -ketting: De noodzaak voor het vervangen van de distributieriem of -ketting hangt af van het specifieke model en de motor. Zoals eerder besproken, zijn sommige modellen van de Arona uitgerust met een distributieketting, die in principe even lang meegaat als de motor. Andere versies hebben een distributieriem die typisch elke 60.000 tot 120.000 km moet worden vervangen. Check altijd het onderhoudsboekje van de auto voor de exacte intervallen.
4.4/5 - (40 stemmen)

1 gedachte over “Seat Arona – Bekende problemen”

Plaats een reactie